IN SINAASAPPELSAP GESTOOFDE PERZIKEN MET MUNTROOM

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Het is alweer perzikenseizoen! Dat wil zeggen dat je ze binnenkort misschien in het pakket van de Voedselbank krijgt, of heel goedkoop in de supermarkt of op de markt kunt kopen. Vandaag koken we een soort compote van perziken, die we versieren met crème fraîche met een vleugje (verse) munt. Een heerlijk toetje, bovendien vol echte vitamientjes.

Dora perziken 2

Voor vier porties heb je nodig:

  • twee of drie perziken, samen ongeveer 400 gram
  • het verse sap van twee sinaasappelen
  • drie theelepels suiker
  • een kruidnagel en, als je het hebt: een mespuntje kardemom
  • 200 gram crème fraîche
  • een schepje poedersuiker of honing
  • een eetlepel fijngehakte muntbladen, of een theelepel gedroogde munt

Pit

De perziken moeten afkoelen, dus begin wat vroeger op de dag met koken. Schil de perziken, haal de pit eruit, en snij ze in niet te dikke halve maantjes. Doe ze in een pan, het liefst met een antiaanbaklaag. Doe daar het uitgeperste sinaasappelsap bij, de suiker, de kruidnagel en de kardemom. Zet de pan op een heel laag pitje, en laat alles zachtjes aan de pruttel komen. Laat het fruit ongeveer 25 minuten stoven in het sinaasappelsap. Roer regelmatig om.

Na ongeveer 25 minuten is het sap stroperig geworden, de perzik gaar en een beetje glazig. Vis de kruidnagel eruit, en laat alles goed afkoelen. Als het genoeg is afgekoeld, kun je het fruit het beste nog even in de koelkast zetten, om verder af te koelen. Maak intussen de room. Meng door de crème fraîche een schepje suiker of honing. Vandaag zit er kwark in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Je kunt in plaats van room ook kwark gebruiken. Maak het niet te zoet, want de gestoofde perziken zijn al flink gezoet. Snij de muntblaadjes fijn, zodat je een eetlepel overhoudt. Niet meer, anders wordt het niet lekker. Als je geen verse munt hebt, kun je ook een theelepel gedroogde munt toevoegen. Roer alles goed door, en laat de muntsmaak even in de room trekken.

Dora perziken 1

Nu kun je het toetje opmaken. In een glazen schaal of coupe kun je de kleurtjes mooi zien. Doe onderop de mooie oranje perzikpartjes. Vergeet niet een klein beetje van het stroperig geworden sap erover te druppelen. Daarop komt een flinke toef van de muntroom. Je kunt het dessert afwerken met een takje munt, of met fijngehakte walnoten, die vandaag toevallig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Een lekker en gezond toetje, dat voor vier porties beslist niet meer hoeft te kosten dan € 1,25.

LEES MEER:   Nog een romig toetje met crème fraîche: crème oreo. Heel gemakkelijk gemaakt:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/creme-oreo/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...