ITALIAANSE BROODSALADE: PANZANELLA (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In het woord ‘panzanella’ zit het woord ‘pan’, Italiaans voor brood. Zo’n Italiaanse broodsalade is typisch voor de ‘arme keuken’, die in Italië zo smakelijk en gevarieerd is. Daarom vandaag in de serie Voedselbankrecepten: panzanella. Behalve brood kun werkelijk alles in deze sla verwerken. Vandaag zitten er bijvoorbeeld komkommer, kaas en worst in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Die doen het goed in een panzanella. Maar je kunt de salade ook maken van losse restjes die je nog in de koelkast hebt liggen.

We componeren deze panzanella van onder andere tomaten, mozzarella en dunne uienringen. Maar als je nog een restje olijven of een kontje worst over hebt, dan kan dat er ook bij. De groenten zorgen voor de vitamientjes, maar het brood mag in panzanella best een beetje overheersen. Het brood wordt in dit recept eerst crispy gebakken voor een extra crunch. Dat kan een eindje stokbrood zijn, of een aantal bruine boterhammen, in blokjes gesneden. Oneindige mogelijkheden!

Voor vier porties heb je nodig:

 • 150 gram brood, wij gebruikten twee pistoletjes
 • 200 gram tomaten, wij gebruikten cherrytomaatjes
 • 50 gram ui of sjalot
 • 75 gram augurk
 • 200 gram (uitlekgewicht) mozzarella
 • een teen knoflook
 • een theelepel gedroogde tijm
 • als je hebt: verse kruiden zoals peterselie, bieslook en/of salie
 • olie
 • azijn of citroensap
 • peper en zout

Begin met het brood. Snijd het in niet te kleine brokken, maar ook niet zo groot dat het rotsen worden. Wij gebruikten pistoletjes, maar je kunt ook elk ander brood gebruiken. Wit, volkoren, rustiek of gewoon: het maakt niet uit. Doe een goede scheut olie in een niet te hete pan, en doe daar een gekneusd teentje knoflook in. Laat dat enige minuutjes bakken, en haal het dan uit de olie. De olie smaakt nu naar knoflook.

Broodblokjes

Bak de broodblokjes rustig bruin in de olie-met-smaakje. Die trekt lekker in het brood. Doe er aan het eind de theelepel tijm bij, en laat dat een half minuutje meebakken. Dan laat je het brood uitlekken en afkoelen op een stukje keukenpapier. Snij nu de rest van de ingrediënten in niet te kleine stukken. Halveer de cherrytomaatjes, als ze te groot zijn. Maak de augurkenstukjes wat kleiner dan de rest. Snij de ui in flinterdunne ringen. Kijk welke kruiden je al in je kruidentuintje hebt staan. Wij hakten wat salie fijn, en voegden die erbij. Dep de mozzarella droog met keukenpapier, voordat je ‘m in stukken snijdt.

Lobbig

Klop een halve eetlepel azijn (wij gebruikten balsamicoazijn) of citroensap en een ruime eetlepel olie met zout en peper tot een wat lobbige vinaigrette en giet die over de salade. Meng alles goed door. Voeg dan pas de broodblokjes toe, schep om, en laat alles vijf minuten trekken. Niet langer, anders wordt het brood slap. Het brood mag gerust de vinaigrette en de andere smaakjes opzuigen, maar niet teveel. De salade is klaar om te worden opgediend. De vier porties kunnen goed dienen als voorafje, of bij een gezonde lunch.

Als je werkelijk alles zelf moet kopen in de winkel, dan ben je waarschijnlijk niet veel meer dan anderhalve euro kwijt. Als je spullen van de Voedselbank gebruikt, of half vergeten restjes uit jouw koelkast, dan kost het je natuurlijk (veel) minder.

VARIATIES:   Deze panzanella is maar één van de vele mogelijkheden. Zoals gezegd: je kunt er een heleboel ingrediënten extra aan toevoegen. Bijvoorbeeld vlees of andere groenten zoals komkommer, een paar blaadjes ijsbergsla of fijngesneden lente-uitjes.

LEES MEER:   Er bestaat geen ‘oud brood’, alleen ‘brood met nieuwe gebruiksmogelijkheden’:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/een-lekkere-boterham-van-oud-brood/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...