KAASGEHAKTBALLEN À LA DE PLAK (VEGETARISCH)
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Café-restaurant De Plak in Nijmegen is landelijk beroemd om zijn ballen van kaasgehakt. Al ruim dertig jaar serveert het Nijmeegse eethuis de kaasgehaktbal aan studenten, vegetariërs en altenativo’s, tot uitbundige vreugde van de gasten. Natuurlijk is het geen echt ‘gehakt’, maar de ballen hebben een vertrouwde bite, en kunnen overal bij worden gegeten.
Het recept voor het kaasgehakt van De Plak is niet echt geheim, dus daarom kunnen we je het nu als Voedselbankrecept aanbieden. Het is een simpel recept met simpele ingrediënten, maar wel vol smaak.
Voor vier grote of zes kleinere ballen heb je nodig:
- vijf sneetjes (oud) bruinbrood
- een sjalotje
- een teentje knoflook
- 125 gram geraspte kaas (liefst een beetje pittig)
- drie eieren
- zout en peper
- paneermeel
- bieslook
- een theelepel mosterd
- een flinke spriets maggi, of een half theelepeltje Marmite
- olie en/of boter om te bakken
Zacht vuurtje
Snij het sjalotje en de knoflook fijn en bak ze in olie of boter op een zacht vuurtje. Eerst de sjalot, en pas op het allerlaatst de knoflook, die daardoor niet kan aanbranden. Terwijl dit bakt, snij je de sneetjes bruinbrood in kleine blokjes. Als de ui zacht is, voeg je het mengsel van sjalot en knoflook bij de broodbrokjes.
Vervolgens gaan alle andere ingrediënten erbij: de geraspte kaas, de drie eieren, een flinke portie fijngehakte bieslook, zout en peper, mosterd en maggi. Volgens de overlevering hoort in het recept van De Plak Marmite, dat zwarte smeerseltje uit Engeland. Dus als je Marmite in je kast hebt staan: dan een klein theelepeltje van dat spul. Zorg wel dat je het een beetje uitsmeert over de broodblokjes, anders verdeelt zich de taaie Marmite niet goed door de massa.
Schep alles heel goed door. Prakken met een vork is een goed idee. De massa moet zo stevig worden, dat je er ballen van kan rollen. Als het mengsel nog te slap is, kun je er eventueel wat paneermeel aan toevoegen. Als het te droog blijft, doe je er een scheutje melk bij. Draai er vier grote of zes minder grote ballen van, en rol ze door paneermeel. Daarna gaan ze hup!, in een ruime koekenpan met boter en/of olie. Bak de ballen niet te heet en keer ze regelmatig om. Daardoor worden ze niet alleen rondom mooi bruin, maar worden ze ook van binnen goed gaar. Het zachtjes bakken duurt ongeveer een kwartier.
Serveer de ballen van kaasgehakt bij een berg groente of bij sla, eventueel in begeleiding van een flinke schep frietjes. Kaasgehakt is niet alleen voor Nijmeegse studenten en de vele andere gasten van De Plak, maar voor de hele wereld. Het is een goedkoop maar lekker gerecht, dat iedereen lekker vindt. En als je eens in Nijmegen bent, zoek dan De Plak eens op, en vraag naar een gerecht met hun beroemde vegetarische gehaktbal. Ze bieden tegenwoordig ook geheel veganistische gerechten aan.
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl
Ik lees: Als de ui zacht is, voeg je het mengsel van sjalot en knoflook bij de broodbrokjes. Maar ik mis de ui bij de ingredienten.. Moet er nou wel of geen ui in?
Kleine tip mbt. de Marmite: Smeer het op het brood, dat mengt gemakkelijker!