KAASTOAST MET SALSA VAN OLIJVEN EN TOMAAT (VEGETARISCH)

 

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

Dit recept klinkt heel exotisch, maar het is met heel eenvoudige middelen te maken, voor heel weinig geld. Een lunchgerecht dat bovendien boordevol vitaminen en mineralen zit.

Voor vier kaastoast met salsa van olijven en tomaat heb je nodig:

  • vier sneetjes brood
  • kaas om die sneetjes brood ruim mee te beleggen
  • eventueel wat sambal
  • groene olijven zonder pit, ongeveer 50 gram
  • twee tomaten, samen ongeveer 175 gram
  • een klein sjalotje
  • verse kruiden zoals marjolein, basilicum, peterselie en bieslook
  • azijn, bijvoorbeeld witte wijnazijn
  • (olijf)olie
  • peper en zout

‘Salsa’ betekent ‘saus’ in het Spaans. Salsa is vooral een mengsel van heel klein gesneden, rauwe ingrediënten plus een vinaigrette. Salsa wordt ergens op of bij geserveerd. Onze salsa is een mengeling van tomaat, olijven en ui. Die gaan we dus eerst snijden.

Dep de olijven droog met keukenpapier en snij ze erg fijn. Snij de twee tomaten doormidden en pulk het vocht en de zaadjes eruit. Hoe minder vocht hoe beter. Snij het vruchtvlees eveneens in piepkleine stukjes. Doe hetzelfde met de kleine sjalot. Niet in de keukenmachine, maar zelf snijden met de hand! Anders wordt het moes! Schep alles goed door elkaar.

Snij de kruiden in reepjes en voeg ze erbij. Dan het zout en de peper, en de azijn en de olie. Wees zuinig met olie. Het geheel moet uiteindelijk een beetje smeuïg worden, inderdaad als een soort sausje. Zet de salsa even opzij en laat de smaken aan elkaar wennen.

Beleg de sneetjes brood met plakjes kaas. Ideaal is het, als de kaas een heel klein beetje over de rand van de boterham hangt. Smeer eventueel wat sambal op de kaas. Vooral sambal badjak is er lekker op, omdat die een enigszins kruidige smaak heeft.

Doe de vier sneetjes in de oven, of onder de grill. De kaas moet smelten, en het brood moet een beetje toast-achtig worden. Dat kan verschillend lang duren, afhankelijk van de soort oven. Let goed op: als de kaas redelijk gesmolten en enigszins bubbelig wordt, is de toast klaar.

Leg de kaastoast op een mooi bordje, en schep er een flinke lepel salsa op. Een deel van de salsa mag er wel een beetje afrollen. Hoe meer salsa, hoe lekkerder en gezonder.Dora salsa op kaastoast klein Een smakelijk en verrassend lunchgerecht, dat je met mes en vork, of met je vingers kunt eten. Je gaat er spontaan de salsa van dansen!

 

LEES MEER:  Ook in dit recept spelen verse kruiden een belangrijke rol. Zorg dat je ze in je tuintje of in je balkonbakken hebt staan:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/let-op-verse-kruiden/kruidentuintje

Dora Mexicaanse slawrap klein

Voor alle duidelijkheid: snijden met de hand, anders wordt het geen salsa maar groentenmoes:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/snij-en-rasp-het-zelf/

voedselbankrecepten header

Dit recept  is al eerder in de serie voedselbankrecepten van Tante Dora  geplaatst. Dora Besparen geeft regelmatig recepten die met weinig geld iets lekkers op tafel geeft.

 

You may also like...