KARAMELBANAAN MET MUNTCRÈME

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Eerder beklaagden we ons over de stortvloed van kant en klare (en dure) toetjes die in de supermarkt op ons wacht. Voor heel weinig geld kun je heerlijke desserts maken, met zuivel en (veel) fruit, die echt een fractie kosten van de industrie-toetjes. Bovendien is zo’n hip huistoetje niet moeilijk te maken, zoals deze karamelbanaan met muntcrème bewijst. Voor vier porties heb je nodig:

dora-karamelbananen-1

  • twee bananen, samen ongeveer 300 gram
  • een beker crème fraîche van 200 gram
  • een schepje suiker
  • twee eetlepels boter
  • twee eetlepels honing
  • twee eetlepels water
  • een afgestreken eetlepel verse munt, of twee theelepels gedroogde munt (of een combinatie)

Verse munt

Begin met het maken van de muntcrème, zodat het muntaroma goed in de room kan trekken. De muntplantjes steken hun kopjes al boven de grond van de kruidentuin, dus misschien heb je geluk en kun je verse munt oogsten. Gedroogde munt kan ook, of een combinatie van de twee, als de verse munt nog niet genoeg oplevert. Hak de munt fijn en meng die met de crème fraîche. Voeg eventueel een schepje suiker toe, maar maak de crème niet te zoet. Laat de crème goed koelen in de koelkast.

Dan snij je de bananen in plakjes van ongeveer anderhalve centimeter dik. Zet een koekenpan, het liefst met een antiaanbaklaag, op een niet te hoog vuur. Doe er de boter, de honing en het water in, en roer goed door. Uiteindelijk gaat de karamel bubbelen en wordt hij dik en stroperig. De kleur wordt ook een beetje donkerder, maar zorg dat de karamel niet echt bruin wordt. Zet het vuur daarna laag.

dora-karamelbananen-2

Leg de plakjes in de stroperige karamel, en stoof ze langzaam en behoedzaam aan beide kanten gaar, elke zijde ongeveer vijf minuten. Schuif ze over de bodem van de pan zodat ze niet vastkoeken, en druip af en toe de dikke stroop over de partjes. Na ongeveer tien minuten stoven zijn de bananenplakjes gaar, zacht en bedekt met karamelstroop.

dora-karamelbananen-3

Schep ze warm uit de pan op een mooi bord, drup er wat van de karamelsaus overheen, en doe er een flinke dot koele muntcrème bij. Proef dat maar eens: een heerlijke verrassing met fruit en zuivel, gezond en gemakkelijk gemaakt. Bovendien kost het bij elkaar weinig meer dan een euro voor vier porties, als je alles zelf moet kopen. Tel uit je winst!

LEES MEER:   En wat dacht je van bananenvla?

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/bananenvla/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...