KAZIGE COURGETTE UIT DE OVEN (natuurlijk zonder vlees)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vroeger waren courgettes seizoengroente. Tegenwoordig zijn de groene lummels bijna het hele jaar te krijgen, voor een klein prijsje. Ze zitten ook regelmatig in het pakket van de Voedselbank. Tijd om met de courgette eens iets creatiefs te doen, anders dan anders. Ingewikkeld of duur is dit gerecht niet, maar de combinatie van courgette, kaas en ei zorgt voor een bijzondere eetervaring.

dora-kazige-courgette-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • twee middenmaat courgettes, samen ongeveer 500 gram
  • twee bolletjes mozzarella van samen 250 gram
  • vier eieren
  • tabasco of andere pepersaus
  • peper en zout
  • olie om mee te bakken

courgette 1

Je maakt de kazige courgette klaar in een ovenschaal of bakvorm. Bij dit gerecht hoort stokbrood, hou daar rekening mee als je afbakstokbrood gebruikt. De oven moet immers toch aan.

Schillen

Was de courgettes en snij ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Je hoeft de courgettes niet te schillen. Maak olie heet in een koekenpan, en bak de plakjes rondom bruin. Laad de pan niet te vol, anders bakken de plakjes niet goed. Doe het bakken liever in etappes. Let wel op het spatten van de olie! Laat de groenteschijfjes uitlekken op keukenpapier, en strooi er peper en zout over.

Terwijl de courgette wat afkoelt, snij je de mozzarella in niet te kleine stukjes. Schik de enigszins afgekoelde courgetteplakjes een beetje artistiek in de ingevette ovenschaal. Vervolgens druk je de brokjes mozzarella tussen de groente, ook een beetje artistiek, als het kan. Druppel er wat hete tabascosaus overheen. Wees voorzichtig, want je wilt niet je mond branden aan de peper. Ten slotte breek je heel voorzichtig de eieren over de schotel, het liefst zonder dat de dooier stuk gaat. Strooi peper en zout over de eieren.

dora-kazige-courgette-2

Zet de ovenschotel in een niet te hete, voorverwarmde oven en bak alles in ongeveer twintig minuten. Dan is, als het goed is, het eiwit gestold, maar zijn de dooiers nog een beetje zacht. De mozzarella is mooi overal tussen gesmolten. Je kunt de kazige courgette rechtstreeks uit de ovenschotel lepelen met een stuk stokbrood. Denk er dan wel aan dat de schotel heet (!) is. Je kunt ook ieder een portie op een bordje scheppen, één ei per bord.

dora-kazige-courgette-3

Deze kazige courgettes zijn een prima lunchgerecht, maar kunnen met een bak sla ernaast zomaar een lichte hoofdmaaltijd worden. Het is een goedkoop maal. Zelfs als je alles zelf moet betalen, ben je hooguit drie euro kwijt. En je zult verbaasd zijn, hoe een handvol ingrediënten tot zoiets lekkers kan leiden.

LEES MEER:   Courgettes, onze veelzijdige vrienden van het veld. Op Zuinig met tante Dora staan veel recepten met courgette, zoals deze:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/salade-van-zoetzuur-ingelegde-courgettes-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Zuinigeman.nl schreef:

    Ziet er lekker uit!