KIP IN WITTE WIJN MET OLIJF, CITROEN EN COURGETTE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

‘Kip in witte wijn met olijf en citroen’ klinkt naar een ingewikkelde en kostelijke maaltijd in een dure bistro. In werkelijkheid is dit gerecht gemakkelijk te maken, en kost het niet veel. Soms zit er kip in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Dat scheelt dan weer. Kip wordt langzamerhand wel duurder, want een gezond en goed leven zelfs als vleeskip kost geld. Dus koop kip alleen als die een beter leven heeft gehad. Olijven zijn niet duur, een enkele citroen ook niet. En we praten over niet veel meer dan een scheutje wijn. Als je slim inkoopt, bijvoorbeeld op de weekmarkt of bij de Turkse supermarkt, dan kost dit gerecht voor vier personen niet veel meer dan vijf euro.

dora-kip-olijven-1

Bovendien komt het er niet zo heel erg op aan. Als je een restje rosé overhebt, dan neem je rosé in plaats van witte wijn. Wij gebruikten pitloze olijven gevuld met citroen, die we voor een verjaardag hadden gekregen. Olijf met citroen: dat past nog beter bij het recept.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram kip, bijvoorbeeld kipfilet of andere stukken zonder been
  • ongeveer 30 ontpitte olijven, groen, zwart, of gevuld
  • een citroen
  • ui of sjalot, ongeveer 200 gram
  • een teentje knoflook (of twee)
  • een scheut witte wijn, ongeveer één deciliter (een goed glas vol)
  • een kleine courgette
  • zout en peper, een halve theelepel gemberpoeder
  • olie en boter om in te bakken

Dora citroenenBegin met het in redelijk grote stukken snijden van de kip. Die ga je vervolgens kruiden met zout, peper en een halve theelepel gemberpoeder. Laat dat maar eens staan, zodat de smaken in het vlees kunnen trekken. Snij ondertussen de ui in reepjes en de courgette in dunne (!) plakjes. Hak de knoflook fijn. Haal de olijven uit de pot, en laat ze heel. Zet ze alvast apart. Pers de helft van de citroen uit, en snij de andere helft in dunne plakjes.

Roomboter

Nu je alles klaar hebt staan, kan het eigenlijke koken beginnen. Zet een wokpan of hapjespan op een niet te hoog vuur, en smelt daarin een klontje boter met een scheut olie. Vandaag zit er roomboter in het pakket van de Arnhemse Voedselbank, dus dan mag het. Bak de stukken kip rondom bruin, in ongeveer vijf minuten. Voeg dan de ui toe, en laat die gaar en een beetje bruin worden. Dat duurt ook vijf minuten. Bak ten slotte de knoflook een minuutje mee.

Dan gaan de scheut wijn en de citroensap erbij. Laat de vloeistoffen aan de kook komen, schep de courgetteplakjes erbij, en zet het vuur vervolgens lager. Laat alles ongeveer een kwartier sudderen, totdat het meeste van de vloeistof is verdampt en de courgette beetgaar is. Pas aan het einde voeg je de olijven en de plakjes citroen toe. Die hoeven slechts kort door te warmen. Proef of er nog zout en peper bij moeten.

courgette 1

In principe is het gerecht nu gereed. Je kunt er wat verse gehakte peterselie of bieslook over strooien, maar het hoeft niet. Serveer in een diep bord, en geef er rijst bij of, zoals wij dat deden, een volkoren pistoletje. Je kunt er eventueel wat sla bij opdienen. Voilá, een sjiek bistrogerecht voor weinig geld, met heel veel vitaminen. Eet smakelijk!

dora-kip-olijven-2

LEES MEER:   Kip is een relatief goedkoop en een relatief mager stukje vlees. Bovendien kun je er heel exotische dingen mee koken, bijvoorbeeld een Indiaas stukje kip met raita:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/indiase-kip-met-gele-rijst-en-komkommer-raita/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *