KIP MET GEDROOGDE ABRIKOOS

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een stoofschotel met kip en gedroogde abrikozen. Weer eens heel wat anders, en met verrassende smaken. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Zowel kip als gedroogde zuidvruchten zitten regelmatig in het pakket van de Voedselbank. Met die twee samen kun je best wat lekkers maken. Lekker én anders dan anders, zoals je van onze recepten gewend bent. Het combineren van vlees met gedroogde abrikozen wordt veel gedaan in bijvoorbeeld Noord-Afrika. Zoet en pittig zorgen samen voor een niet-alledaagse maar wel heel erg lekkere smaakbelevenis. Duur hoeft het niet te zijn, dus: kom op!

Voor vier porties heb je nodig:

• 500 gram kip, bijvoorbeeld kipdijen (liever geen filet)

• 150 gram uien

• twee knoflooktenen

• 100 gram gedroogde (gewelde) abrikozen

• twee sinaasappels

• drie theelepels mosterd

• twee theelepels gedroogde tijm

• een laurierblad

• zout en peper

• boter of margarine en/of olie om in te bakken

Gebruik een ruime braadpan met een deksel voor dit gerecht.

Doorregen

Wij gebruikten vier flinke stukken van de dij van de kip. Dit doorregen vlees is minder ‘mooi’ dan de vrijwel vetloze kipfilet, maar het heeft veel meer smaak, juist door dat extra randje vet. Het is wel verstandig om eventuele botjes te verwijderen, tenzij je van kluiven houdt. Laat de stukken kip zo groot mogelijk. Snij de ui grof en hak de knoflook fijn.

Wij gebruikten gedroogde abrikozen die al geweld zijn, en dus redelijk zacht. Als je de wat hardere soort gebruikt, zul je zien dat de zuidvruchten door het sudderen vanzelf ook zacht worden. Vooraf inweken is niet nodig, in dat geval. Pers de sinaasappelen uit. Uit twee sinaasappelen van samen 300 gram pers je ongeveer een koffiebeker sap.

Kleur

Verhit de boter en/of de olie in een redelijk hete pan. Als de boter op temperatuur is, leg je er de stukken kip in. Draai het vlees niet te vaak om, maar laat het eerst vijf minuten kleur krijgen aan de ene kant, voordat je omdraait. Het vlees moet dichtschroeien en een beetje bruinen. Dit duurt bij elkaar ongeveer tien minuten. Doe dan de grof gesneden ui in de pan, en bak die vijf minuten met het vlees mee, totdat de ui glazig en al een beetje gaar is. De laatste minuut bak je ook de knoflook mee.

Vervolgens voeg je snel achter elkaar de mosterd, de tijm, het laurierblad en zout en peper toe. Dan volgt het bekertje sinaasappelsap, dat je aanvult met een half bekertje water. Goed omroeren. Laat de vloeistof aan de kook komen, en zet het vuur dan laag.

Leuker

Laat het gerecht langzaam in drie kwartier gaar sudderen, onder af en toe roeren. Na drie kwartier is het kipvlees goed zacht en gaar, maar de abrikozen en de stukjes ui zijn niet tot moes gestoofd. Dat ziet er leuker uit, en het zorgt ervoor dat de smaakjes mooi apart blijven, zodat elke hap weer een verrassing is.

Serveer dit gerecht met rijst of met een stuk stokbrood, zodat de sappen mooi opgenomen worden. Je zult merken dat het zoete van de abrikozen en het pittige van het vlees en de uien goed met elkaar samengaan. Duur is dit gerecht niet, zelfs niet als je alles zelf moet kopen. Als je slim inkoopt, kosten deze vier porties niet veel meer dan vier euro.

LEES MEER: Op de website staan diverse andere recepten met kip, zoals deze:

AZIATISCHE ROERBAK MET ANDIJVIE EN KIP

Dit vind je misschien ook leuk...