KOEKJES-TOETJE MET DADELS

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag maken we van koekjes een dessert. Het is een beetje Amerikaans, zo’n koekjestoetje. Met stroopwafeltjes wordt het toch weer heel Hollands. 

dora-koekjestoetje-1

Welbeschouwd is het zo gek nog niet, en vaak gemakkelijk en goedkoop te maken. Wij maken een Hollandse variant, in dit geval zelfs met mini-stroopwafeltjes. Maar je kunt vrijwel elk koekje gebruiken, van boterkoekjes en chocoladekoekjes tot simpele mariakaakjes. Hoe kleiner het koekje, hoe meer eenhaps het nagerechtje wordt.

Porties

We maken vier porties van elk vier koekjestoetjes. Daarvoor hebben we nodig:

  • 32 koekjes (zoals mini stroopwafeltjes)
  • 12 gedroogde dadels
  • 250 gram Griekse of Turkse yoghurt (10% vet)

Meer ingrediënten heb je niet nodig! Extra suiker is overbodig. De dadels en de koekjes zijn zoet genoeg. De dikke yoghurt is romig en een beetje fris zurig tegelijk. En met 10% vet zeker niet dikmakend. Een kind kan de was doen, ofwel het toetje maken.

dikke yoghurt

Snij de dadels in zo klein mogelijke stukjes. Gebruik ontpitte dadels, of haal zelf de pit eruit. Bij de Turkse toko zijn gedroogde dadels niet duur. Doe de dadelsnippertjes in de dikke yoghurt, en schep alles goed om. Dan smeer je een dikke laag dadelcrème op het onderste koekje, en legt er een tweede koekje bovenop. Dat is alles.

Eén hap

De koekjestoetjes zien er lekker uit, je kunt ze met één hap in je mond stoppen zonder te morsen, en ze smaken heerlijk. Duur is dit dessert niet. Vier porties van vier kosten samen niet meer dan een euro. Door de yoghurt en door de dadels is het ook echt voedsel, zonder toegevoegde geur- of smaakstoffen, en met weinig vet en niet al teveel suiker.

dora-koekjestoetje-2

LEES MEER:   Nog een Amerikaans-achtig recept met koekjes:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/creme-oreo/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...