KOFFIECRÈME MET KOKOS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Echt een supersimpel toetje, waarvoor je maar heel kort in de keuken hoeft te staan. Zoet en koffie-achtig: heel lekker na een maaltijdsalade of een zomersoepje met stokbrood. Het is slim als je wat vroeger op de dag begint met de bereiding, want het toetje wordt lekkerder als je de kokos inweekt in de koffie. Dan krijg je lekkere bruine puntjes in de heel lichtbruine crème. Als je ’s morgens dus een kopje koffie drinkt, houd dan wat apart voor het toetje na het avondeten.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 200 gram crème fraîche
  • een klein kopje sterke koffie, zeg maar: een redelijke scheut
  • twee eetlepels gemalen kokos
  • een eetlepel (vanille)suiker
  • voor de garnering: een koekje

Zoals gezegd: begin eerder op de dag. Doe de twee eetlepels kokos en de eetlepel suiker in een schaaltje, en giet daar de (bij voorkeur nog hete) koffie overheen. Roer door, en laat het maar een halve dag staan. De gedroogde kokos heeft in ieder geval enige uren nodig om zich vol te zuigen met koffie. Daardoor krijg je piepkleine koffiebruine stukjes in je crème. De crème wordt zelf heel licht bruin van kleur, maar smaakt prima naar koffie. (Overigens zit er vandaag een ‘koffiedrank’ in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Misschien kun je daar ook wat mee?)

Koffiemengsel

Doe ’s avonds de crème fraîche bij het koffiemengsel, en roer goed om. De kleur moet egaal zijn, en de koffie helemaal opgenomen in de crème. Doe de koffiecrème in vier mooie schaaltjes, en versier het geheel met een koekje, zoals met de stroopwafel die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. Of desnoods met een half theelepeltje chocoladevlokken. Meteen serveren. Als je langer wacht, dan kunnen de koffie en de crème fraîche weer van elkaar scheiden. Als dat gebeurt, is een snelle omroeractie genoeg om alles weer egaal te krijgen.

Duur is dit sjieke toetje niet. Als je alles zelf moet betalen, dan ben je voor vier porties minder dan een euro kwijt.

LEES MEER:   Voor een geurig bakje koffie heb je geen onbetaalbare machine en peperdure koffie nodig:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/prima-koffie-voor-weinig-geld-de-moka/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...