KRIELTJES MET ROZEMARIJN EN ANDERE KRUIDERIJ

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

krielaardappels 1

Pasen komt er weer aan, dus staan de folders van de supermarkten vol met allerlei bijzondere gerechten voor een goed gedekte dinertafel. Vaak zijn die bijzondere gerechten niet eens zo bijzonder. Het meest opvallende is meestal de prijs van de gerechten, die doorgaans kant-en-klaar zijn en zo in de oven kunnen, met alle kruiderij er al overheen. Dat kant-en-klare, dat moet je natuurlijk betalen. Terwijl het soms heel gemakkelijk zelf, en heel goedkoop op tafel getoverd kan worden.

Dit gerecht kan gemaakt worden met krieltjes, maar ook met gewone aardappelen, die in kleinere stukken zijn gesneden. Op de lijst van de Voedselbank staan regelmatig aardappelen, en in de komende tijd ook ongetwijfeld krieltjes.

Voor dit recept gebruikte Tante Dora krieltjes in de schil, die vorige week bijeen grootgrutter nog geen euro per kilo kostten. Ook als je geen pakket van de Voedselbank krijgt, kun je het dus goedkoop maken, dit schijnbaar zo chique recept. Aardappelen in de schil bereiden heeft het voordeel dat veel vitaminen behouden blijven. Bovendien hoef je niet te schillen!

Voor vier royale porties heb je nodig:

  • 650 gram krieltjes in de schil
  • mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano, het liefst vers

rozemarijn

  • drie eetlepels (olijf)olie
  • zout en peper

Verder heb je een platte ovenschaal nodig, waar alle krieltjes ruim in passen.

Begin met het goed schrobben van de piepertjes. Neem er maar een borsteltje bij en poets alles weg wat op aarde en loszittende velletjes lijkt. Droog de aardappeltjes af met een schone theedoek of met keukenpapier.

Neem een ruime kom en giet er de olie in, en voeg zout en peper toe. Doe de kruiden erbij. Als de rozemarijn in jouw kruidentuintje de winter een beetje heeft overleefd, dan knip je daar een takje vanaf. Idem dito voor tijm, bijvoorbeeld. Maar je mag ook gedroogde kruiden gebruiken. Klop de ingrediënten met de olie goed door elkaar.

Doe de afgedroogde krieltjes erbij, en wentel ze door de olie. Je mag alles best een half uurtje laten staan, om de aardappeltjes te laten marineren. Als je de aardappels gaat klaarmaken, doe je ze over in een ovenschaal, en zet ze in een redelijk hete oven. Laat alles ongeveer veertig minuten bakken, terwijl je de piepers elke vijf à tien minuten even omschept. Klaar!Dora krieltjes met rozemarijn klein

Superlekkere en gezonde krieltjes met een exotisch smaakje, gaar en gekruid in hun rimpelig geworden jasjes. Heerlijk bij een gehaktbal en een flinke schep groente. En het kost amper een derde van de kant-en-klare variant uit de supermarkt. Je kunt ook gewone aardappelen nemen, die je dan wel eerst schilt en in kleinere stukken snijdt. Voor het overige is het recept precies hetzelfde. En voor de kids: mayonaise is er best wel lekker bij. Heel erg lekker zelfs.

 

LEES MEER:   Alle voedselbankrecepten bij elkaar: http://www.dora-besparen.nl/category/voedselbankrecepten/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...