LANGZAAM GEBAKKEN BROCCOLI MET SPEKJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dit recept combineert groente met spekjes, waarbij de groente langzaam wordt gegaard in het uitgebakken spekvet. Dat geeft een bijzondere smaak, én de groente blijft knapperig. We gebruiken vandaag broccoli, maar je kunt ook andere groenten op deze manier garen.

Dora broccoli 3

Voor vier porties heb je nodig:

  • 600 gram broccoli, in roosjes gesneden
  • 250 gram spekreepjes
  • 300 gram aardappelen
  • peper, zout en nootmuskaat
  • een klontje boter, eventueel een drupje olie

Hapklare stukjes

Schil de aardappelen, verdeel ze in hapklare stukjes, en kook ze net aan gaar. Giet ze af en zet ze opzij. Verdeel de broccoli in roosjes en was ze. Zorg ervoor dat de stukken niet te groot zijn, anders worden ze niet gaar. Laat de broccoliroosjes uitlekken in een vergiet. Doe de spekreepjes in een koekenpan of hapjespan en zet die op een voorzichtig vuurtje.

Giet eventueel een drupje olie in de pan met spek, dat helpt het uitbakken op gang komen. Laat maar lekker bakken, tot de spekreepjes krokant zijn. Dat duurt ongeveer een kwartier. Schep de spekjes uit de pan en bewaar ze in een schaal. Als het goed is, heb je nu ongeveer drie eetlepels uitgebakken vet in de pan zitten. Voeg nog een klontje boter toe, en plof de goed uitgelekte broccoli erin.

Dora broccoli 1

Laat de roosjes ongeveer een kwartier bakken op een matig vuurtje. Niet te hard, want anders verbrandt de groente. Schep regelmatig om, zodat alle kanten van elk roosje een keer op de bodem van de pan liggen. Na een kwartier is de broccoli zacht maar ook knapperig. De groente heeft de smaak van het spek aangenomen, en smaakt nu heel anders dan gekookt of gestoomd.

Royaal

Doe de aardappelen erbij, en wentel die ook enige minuten door de pan. Dan gaat het vuur lager. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Wees royaal met peper en nootmuskaat, maar voorzichtig met zout: het spek is immers ook al zout. Ten slotte gaan de spekjes weer in de pan, om even door te warmen.

Dora broccoli 2

Serveer in een diep bord. Proef maar: zo smaakte broccoli nooit eerder. Als je de groente langzaam en niet te hard hebt laten bakken, is hij beetgaar met een lichte roostersmaak. Duur is dit gerecht niet, zelfs als je alles zelf moet kopen. Wie slim inkoopt, is voor vier porties minder dan drie euro kwijt.

VARIATIES:   Je kunt ook andere groenten op deze manier in het uitgebakken spekvet bakken, bijvoorbeeld bloemkoolroosjes. Ook zachtere groenten als prei doen het goed. Bak dan wel iets korter.

LEES MEER:   Nog een lekkere combinatie van groente en spekjes: een zuurkooltaart met spek:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/zuurkooltaart-met-spek/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...