LENTECANAPEETJES MET HERFSTFRUIT

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag verwerken we een appel, brie en wat stokbrood van de vorige dag tot een zonnig lentehapje. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Het recept van vandaag laat de appels van vorig herfstseizoen smaken alsof ze helemaal bij de lente horen. Lekkere lentecanapeetjes met brie en appel, bedruppeld met een honingsausje. Moeilijk is het niet, echt eten is het wel. Heel bruikbaar als lunch of als voorgerecht, maar ook als hapje bij je eerste feestelijke glaasje in het eerste warme zonnetje in je tuin.

Voor vier porties van elk vier stuks heb je nodig:

• ongeveer een half stokbrood (hoeft niet dagvers te zijn)

• brie, ongeveer 200 gram

• een appel, het liefst een lentegroene en zurige granny smith, mét de schil er nog om

• een eetlepel honing

• een eetlepel water

• een theelepeltje gedroogde tijm

• een halve theelepel kardemompoeder

• een snufje (!) zout en peper

Het is een goed idee om het honingsausje wat eerder te maken, zodat de smaken een beetje aan elkaar wennen. Doe de honing, een gelijke hoeveelheid water, de tijm, de kardemom en een zuinig snufje zout en peper in een klein pannetje, en zet die op een laag vuur. Goed roeren, en als de vloeistof begint te borrelen, snel van de warmtebron. Laat de saus maar een uur staan afkoelen. Dan is ze een beetje dikkig, maar nog wel vloeibaar.

Ontspannen

Snij het stokbrood in enigszins schuin afgesneden plakken van ongeveer anderhalve centimeter dik. Je hebt er in totaal zestien nodig. Dit worden de canapeetjes, waarop de andere ingrediënten straks ontspannen plaatsnemen. Beleg de plakjes brood met niet te dikke plakjes brie van ongeveer een halve centimeter dikte. Leg de canapeetjes op een licht ingevet bakblik, dat je in een niet te hete oven schuift.

Terwijl de plakjes brood met brie ongeveer tien minuten in de oven staan, kun je de appel voorbereiden. Wij gebruikten een granny smith, omdat die lekker stevig en zuur is. Als je de schil erom laat, heb je bovendien een mooie shot groen op je bord. Verdeel de appel in vieren, haal het klokhuis eruit, en snij de partjes in hele dunne plakjes, waaraan het groene randje van de schil zichtbaar blijft. Zorg dat je de appel niet te lang van tevoren snijdt, want anders wordt ‘ie bruin. Het is ideaal, dat de canapeetjes uit de oven komen wanneer je de plakjes appel klaar hebt, vlak voordat je gaat opdienen. Dan is het brood met brie nog warm, en de appelschijfjes fris en knapperig.

Smaakbeleving

Na ongeveer tien minuten is de brie licht gesmolten en is het stokbrood een beetje krokant geworden. Beleg de warme brie nu snel met één of twee dunne appelplakjes, die je vervolgens bedruppelt met het honingsausje. Zo, het gerecht is klaar! Heel veel smaakbeleving bij elkaar: koud en warm, zout, zoet en zuur, en zacht en knapperig. En dat in één canapeetje. Het oog eet ook mee, want het geheel ziet er bovendien bijzonder bijzonder uit. Duur zijn de hapjes niet, als je alles zelf moet betalen. Voor deze vier porties ben je iets meer dan anderhalve euro kwijt.

LEES MEER: In de keuken van tante Dora belandt de appel vaak op het bord:

CRISPY APPELSALADE MET SINAASAPPELDRESSING

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Dat ziet er heel aantrekkelijk uit zeg! Lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *