LENTESALADE MET WARME BRIE OP TOAST(VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een lentesalade, gecombineerd met toastjes met brie uit de oven. Echt iets voor een warme lentedag. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Met de komende warme dagen voor de boeg heeft vast niemand zin in erwtensoep en andere zware kost. Daarom maken we vandaag een lichte lentesalade met in de oven gebakken brie op toast. Hartstikke gemakkelijk, heel lekker, en echt weer eens wat anders. Een voorgerecht voor vier, waarvoor je het volgende nodig hebt:

  • 75 gram (gemengde) sla
  • 100 gram snoep- of cherrytomaatjes
  • 150 gram brie
  • een half stokbrood, of ander brood
  • een eetlepel pijnboompitjes of andere nootjes
  • een flinke theelepel honing
  • een flinke theelepel mosterd
  • een eetlepel azijn (balsamico)
  • anderhalve eetlepel olie
  • peper en zout

Kijk zelf wat je nog in huis hebt, en varieer desnoods. Wij gebruikten een goedkoop zakje gemengde sla, maar je kunt ook andere sla gebruiken, en zelfs paardenbloemblad (molsla) is een goed alternatief. Wij gebruikten pijnboompitjes, maar vandaag zitten er nootjes in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Die kun je ook gebruiken, zonder ze te hoeven roosteren. En wij hadden nog een half flesje balsamicoazijn in de koelkast staan, maar ook andere azijn of zelfs citroensap is een goed alternatief.

Rooster

Rooster eerst de pijnboompitjes, en laat ze afkoelen op een keukenpapiertje. Snij het stokbrood in acht niet te dunne plakken. Wij gebruikten een bruin pistoletje, maar je kunt ook gewone boterhammen gebruiken, die je in repen snijdt. Kijk maar wat je hebt, of wat je je kunt veroorloven. Snij de brie in niet te dunne repen, en beleg daar het brood mee. Schuif de acht belegde plakjes brood op een bakblik een kwartier lang in een redelijk warme oven. Dan is het brood crispy en de kaas gesmolten en een beetje bubbelig geworden.

Terwijl de toast met kaas in de oven staat, kun je de rest van de salade voorbereiden. Snij de snoeptomaatjes doormidden, en maak van de honing, de mosterd, zout en peper en de azijn en de olie een honing-mosterd vinaigrette. Houd een paar lepeltjes van de vinaigrette apart voor de afwerking. Meng de rest van de slasaus door de sla en roer goed om. Tegen die tijd zijn de toastjes met kaas klaar. Laat ze een paar minuten afkoelen. De kaas moet warm zijn, niet bloedheet.

Pluk

Maak nu de borden op. Leg er een pluk sla op, waar je de gehalveerde tomaatjes en de nootjes over verdeelt. Dan komen er per bord twee kaastoastjes bij. Werk af met wat druppels van de honing-mosterd vinaigrette. Vergeet daarbij niet om ook de gesmolten kaas te bedruppelen. En klaar is deze lentesalade! Lekker als voorgerecht of als vitaminebom bij een kop soep.

Duur is deze salade niet, zelfs niet als je alles zelf moet betalen. Wij waren voor vier porties nog geen twee euro kwijt, maar het kan goedkoper, als je gebruik maakt van restjes in je koelkast, en goed op de aanbiedingen let.

LEES MEER:   Een recept, voor het geval je nog wat snoeptomaatjes over hebt:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/mediterrane-tomaatjes-met-eieren-vegetarisch/

 

Dit vind je misschien ook leuk...