LEUK ETEN MET HET PAKKET VAN DE VOEDSELBANK

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

feesttaart

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit plaatsen.

Nu al een jaar lang plaats Tante Dora en haar neven elke dag een recept ( of een tip) uit het kookschrift van Dora Besparen op deze site. Zo krijgt iedereen met een minimaal budget en cliënten van de voedselbank een beetje hulp om elke dag van je eten iets lekkers te maken.

Soms geeft het pakket van de voedselbank goede input voor bijzondere recepten, maar vaak heb je veel fantasie en heel veel liefde nodig om van minder inspirerende spullen iets moois te maken:

1.Bospaddenstoelensoep met stokboord en rauwkost

Een pakje bospaddenstoelen-soep met wat verse maar goedkope  champignons van bijvoorbeeld Jumbo opgevuld met een lepeltje yoghurt en een mespuntje sambal voor de pit is samen met een stokbrood zo uit de oven en wat rauwkostsalade een mooie maaltijd.

heldere paddenstoelen soep

  1. Hartige worteltaart met cashewnoten en kaaswortel in glas

Van de pot wortelen in glas ( die zijn zonder etiket, maar de worteltjes zie je zo zitten) maken we voor een deel een hartig taartje. Gebruik ongeveer de helft. En wat uit  de cashewnoten die ook in het pakket zitten. Een uitje , twee eieren, rasp een ons kaas of snij de plakjes kleien ( dat zit ook in het pakket) en koop vooraf een pakje diepvries bladerdeeg ( is erg goedkoop).

Pureer de worteltjes of snij ze fijn,snij het uitje fijn. Meng dat met wat fijngemaakt oud brood, ¾ van de losgeklopte eieren, wat yoghurt/kwark door elkaar met de helft van de geraspte kaas.

Smeer een platte bakvorm of een springvorm in met wat olie. Bedek de bodem met 4 tot 5 plakjes bladerdeeg en laat de randen wat uitsteken. Giet de massa op de plakjes bladerdeeg. Strooi hier de nootjes overheen ( fijn gehakt). Strooi er de rest van de geraspte kaas over. Vouw de randen terug over het taartje. Bestrijk alle het uitstekende deeg royaal met de rest van het ei. Verwarm de oven voor op ruim 200 graden en bak het taartje in ongeveer 20 tot 25 minuten mooi bruin. Maar laat deze niet te donker worden.hartige worteltaart

  • Houd je van pittig, kan men een theelepeltje sambal door het mengsel doen en/of wat kerriepoeder. Ook een restje gekookte groente of wat gekookte rijst of aardappels kan je in het taartje verwerken.
  1. Kwark-yoghurt met krokante snippers.

Meng genoeg kwark/yoghurt met een aantal lepels appelmoes en eventueel wat jam.

Verkruimel de mueslireep in heel kleine brokjes en zet die in de toch nog warme over ( na het taartje) tot ze krokanter zijn. Strooi dat over de yoghurt en eet gelijk op.muesli cruesli

  1. Witte bonen met pittige pasta saus ( + rest worteltje)

Koop een goedkoop blik witte bonen of nog beter schaf regelmatig gedroogde peulvruchten als witte bonen, kapucijners, linzen en kikkererwten. Doe dat als ze in de aanbieding zijn.  Als je 125 gram droge peulvruchten gebruikt, levert dat gekookt zeker een ½ liter een gare peulvruchten op. Dat is normaal als basisproduct voor een maaltijd van vier personen best genoeg.

Snij de rest van het potje wortelen in kleine blokjes. Meng dat met de witte bonen. Verwarm alles in wat kookwater van de bonen tot het bijna kookt.  Voeg er nu 100 gram blokjes pittige kaas of fetakaas over.. Verwarm intussen een ½ ui gesnipperd in wat olie in een sauspannetjes, bak ze mooi bruin met wat sambal en 1 theelepel suiker of stroop. Voeg er een klein kopje sterke espresso koffie bij , even laten doorkoken. Voeg er dan het potje pastasaus voor de helft door. Even helemaal doorwarmen en over het  bonenmengsel gieten en gelijk serveren.witte bonen in pittige tomatensaus Met wat boterhammen erbij overheerlijk.

Men zou een komkommer in plakjes erbij kunnen serveren. Bestrooi de plakjes met peper en zout.

5 Bamischotel met reepjes vlees of gebakken ei.

Week de bami of nasi kruiden en groenten. Snij wat geschikte groente in kleine stukjes als prei, ui, wortel, bloemkool, kool.  Verhit in een wok 150 gram met peper en zout in gestrooid vlees ( varkenslapjes, kipfilet, poulet of wat ook) in wat olie. ( kippenpootjes gaan ook , maar snij ze wel vooraf in twee stukken en laat ze na het aanbakken nog een half uur zachtjes doorsudderen, zodat ze helemaal gaar worden). Vis het vlees uit de wok of de hapjespan. Bak daar 1 ui in dunne plakjes mooi aan, doe er 2 teentjes geplette koflook en een schep sambal bij . Bak de ui tot die kleurt. Voeg dan de rest van de groente toe en bak dit alles mooi aan. Giet er een klein glaasje water, de geweekte nasi of bami kruiden en groentes en een schutje sojasaus bij en laat het een minuten of 10 doorwarmen. Kook in tussen de mie in ruimwater met wat zout in drie minuten gaar. Giet ze af. Spoel ze na met koud water. Snij het vlees in kleine stukjes of als je kippenpoten heb gebruikt: laat ze of zo of pel het vlees van de botten en snij het in stukjes. Voeg het vlees bij de groenets en dan de koude mie. Hutsel mooi door elkaar en verwarm alles , zodat het goed warm kan worden. Eventueel nog een scheutje sojasaus.bami 1

  • Elk restje gekookte groente kan men door deze schotel verwerken. Gebakken ei smaakt er in plaats van vlees lekker bij.
  1. Visschotel uit de oven

Kook een ½ kilo aardappel in plakjes gesneden na eerst geschild te hebben in wat water in 15 minuten bijna gaar. Snij 2 preien of een (bleek)selderij in kleine ringetjes. Gebruik je prei, was die dan erg goed na het snijden, want er zit altijd zand in de overgang van wit naar groen in prei.visschoteltje met prei en aardappel

Neem een ovenschaaltje, giet wat olie op de bodem. Leg ene laag plakjes aardappel op debodem. Dan een laag groente. Dan wat plakjes kaas. Dan weer aardappel en als laatste een laag groente. Heb je nog wat over ga zo door. Open het blikje visterrine of gewoon haring in een willekeurige saus. Meng 100 cc yoghurt of kwark met wat melk, een ei en de visterrine. Verdeel dat allemaal over de groente. Verwarm dit maximaal 20 minuten in een hete oven. Serveren met wat gekookte rijst en wat reepjes sla.

  1. Boerenkool-bonensoep

Boerenkool

De boerenkool kan je natuurlijk voor een boerenkoolstamppot verwerken, recept ervoor op:

Maar met reepjes boeren kool kan met  ¼ liter gekookte witte bonen en twee aardappels een heerlijke soep maken.

Bak in een soeppan 1 ui in ringetjes in wat olie bruin. Voeg er wat peper, zout en een klein beetje azijn bij.  Bak dan de reepjes boerenkool licht in de uien aan. Giet er dan 1 tot 11/2 liter bouillon bij ( je kunt natuurlijk ook water met een bouillonblokje gebruiken). Voeg de aardappel , geschild en in dobbelsteentjes gesneden en de witte bonen bij. Kook alles in 30 minuten mooi gaar. Eventueel pureren of de blender erop.boerenkoolsoep

Een gekookt eitje smaakt er lekker in. Maar ook geroosterde pitten of zaden.boerenkoolsoep met pompoenpitten

Heerlijke vullende soep. Ik zou er brood bij eten. En als toetje wat vla met appelmoes of wat jam.

Dora Besparen hoopt iedereen wat ideeën voor de komende tijd te hebben geboden.

 

You may also like...

1 Response

  1. Haantje79 zegt:

    Wat grappig: espresso in de pastasaus, ik ben heel benieuwd hoe dit smaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *