LOFSCHUITJES MET FRISSE EISALADE (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

We maken vandaag een frisse eisalade met yoghurt en kappertjes. En we laten zien hoe je die eisalade mooi presenteert op een blaadje witlof, dat je als een eetbare lepel zo in je mond steekt. Je kunt de lofschuitjes presenteren als voorgerecht, als tussengerecht of als hapje bij een drankje. Het recept gaat uit van vier personen, die ieder drie lofschuitjes eten. Voor vier porties heb je nodig:

dora-lofschuitjes-1

  • twee struikjes witlof (goed voor twaalf schuitjes)
  • drie à vier eieren
  • vier eetlepels yoghurt
  • drie eetlepels kappertjes
  • drie stukken zongedroogde tomaat (kleingesneden een volle eetlepel)
  • drie theelepels mosterd
  • peper en indien nodig: een klein snuifje zout

Hard koken

Begin de bereiding eerder op de dag, met het hard koken van de eieren. De eieren moeten volledig zijn afgekoeld, als je met de bereiding begint. Als je droge zongedroogde tomaten gebruikt, dan moet je ze eerder op de dag in de week zetten, zodat ze kunnen wellen. Als je tomaten op olie gebruikt, hoeft dat niet.

Haal de lelijke buitenste bladeren van de struikjes lof, en pluk voorzichtig twaalf mooie bladeren los. Dit zijn de ‘schuitjes’, waarin de salade wordt gepresenteerd. Was de bladen en dep ze droog met keukenpapier. Zet ze apart. Dep de stukken zongedroogde tomaat droog, en snij ze in piepkleine blokjes. Laat de kappertjes uitlekken op een stuk keukenpapier.

witlof

Pel de hardgekookte eieren, snij ze grof en prak ze daarna fijn in een ruime schaal. Dat gaat prima met een vork. Daarna gaan de andere ingrediënten erbij: de theelepels mosterd, de stukjes zongedroogde tomaat en de uitgelekte kappertjes. Schep alles grondig door. Daarna doe je er de vier eetlepels yoghurt bij. Doe de yoghurt er met enig overleg bij: de salade moet smeuïg worden, maar niet te vloeibaar. Als je die smeuïgheid met drie eetlepel yoghurt kunt bereiken, doe het dan met drie eetlepels, en niet met vier.

Pittig

Proef of de salade zo goed is. De mosterd maakt het geheel behoorlijk pittig, maar misschien lust je er nog een snufje peper in? Wees voorzichtig met zout: zowel de zongedroogde tomaat, de mosterd als de kappertjes zijn al behoorlijk zout. Voeg eraan toe wat je lekker vindt.

Schep de salade behoedzaam in de lofschuitjes, en schik ze op een mooi bord. Het lofblad is sterk genoeg of het met de salade en al naar je mond te brengen. Een eetbare lepel, dus! Het gerecht ziet er feestelijk uit, het smaakt goed, het is gezond en goed voor de slanke lijn, en met drie lofschuitjes met salade heb je een prima hapje vooraf. Zelfs als je alles zelf moet kopen, is het een voordelig recept. Als je verstandig inkoopt, kosten deze vier porties niet meer dan een euro en een kwartje.

dora-lofschuitjes-2

VARIATIES:   De eisalade kan ook zonder witlof op een stuk stokbrood of een geroosterde bruine boterham worden gesmeerd, en is daarmee de basis voor een lekkere en gezonde lunch. Wie niet zonder vlees kan, kan eventueel een plakje fijngesneden ham toevoegen aan de eisalade.

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Haantje79 schreef:

    Hmmmm dit lijkt me erg lekker en nog gezond ook.