Macaroni & Cheese ( VEGETARISCH)  

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.


macaroni

Macaroni & cheese, ofwel macaroni met kaassaus is een echt basic recept. Als je geld echt op is en je voorraadkast echt leeg, dan kun je altijd nog wel op de een of andere manier een macaronischotel met kaas fabriceren. Kaas en pasta zitten regelmatig in het voedselbankpakket, dus je kunt altijd aan de gang. Macaroni en kaas is in Nederland nog niet zo heel bekend, maar in Engelssprekende landen is het volksvoedsel. Een internationale hap dus, vandaag ook nog opgebakken in de oven. Maar misschien wel daardoor geschikt voor deze kerst-tijd.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram dikke pasta zoals penne of elleboogmacaroni
  • een halve liter melk
  • 2 volle eetlepels bloem
  • 75 gram geraspte kaas, ook om erover te strooien
  • een flinke klont boter of margarine, ongeveer 50 gram
  • zout, peper, nootmuskaat

Verder heb je een grote ovenschaal nodig, waar alle pasta in kan.

Rasp alvast de kaas grof, en zet die klaar. De basis van de kaassaus is een roux. Dat klinkt eng, maar het is niet zo moeilijk. Zet een braadpan of een andere grote pan op een niet te heet vuur. Laat daarin de klont boter smelten, maar zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt. Doe de bloem erbij en begin flink te roeren met een houten lepel. Laat het meel al roerend een minuutje stoven in de boter. Daardoor wordt de bloem al enigszins gaar en smaakt de saus later niet melig.

Giet er een halve liter melk bij, die je een beetje warm gemaakt hebt. Roer alles door en blijf roeren. In het begin lijken de klontjes niet weg te gaan. Maar als de melk serieus warm begint te worden, dan krijg je als vanzelf een gladde, licht gebonden witte saus. Laat de saus op het laagste vuurtje een paar minuten koken. Wel voortdurend roeren!

Voeg dan drie eetlepels geraspte kaas toe, en laat die al roerend oplossen in de hete saus. Je kunt elke soort kaas gebruiken die je in huis hebt. Zelfs een stuk piepjonge supermarktkaas aan een blok doet het prima. Hoe jonger de kaas, hoe gemakkelijker ze smelt. Voeg ten slotte peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.

Terwijl je met de saus bezig bent, kook je de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op het pak, minus een minuutje. De schotel moet immers nog in de oven. Doe de beetgare pasta bij de saus en meng alles grondig door elkaar. Als je haast hebt, kun je het gerecht nu al eten, want ook in dit stadium is het al macaroni & cheese. Wij overbakken alles echter nog in de oven, voor extra smaak.

Schep de macaroni in een schaal, die je best een beetje mag invetten. Schraap elke druppel saus uit de pan en voeg die erbij. Strooi de overgebleven kaas over de pasta en schuif alles in een redelijk hete oven. De baktijd is ongeveer een half uur. Na een half uur vormt zich een lichtbruine kleur op de macaroni met kaas. Schep in diepe borden en serveer er wat sla bij. Buikjes rond voor weinig geld!

Dora macaroni cheese klein

VARIATIE:  Bovenstaand recept is vegetarisch. Je kunt er ook voor kiezen om wat restjes worst of ham klein te snijden en door de pasta te roeren, voordat je hem in de oven zet. Dan wordt de naam van het gerecht alleen een beetje langer: macaroni & cheese & ham.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Dit ga ik nou toch eens een keertje maken. Wel nog met gekookte diepvriesboontjes ernaast want groenten moet erbij. Diepvriesbonen zijn ook spotgoedkoop van het huismerk. Wel altijd korter koken dan de vepakking aangeeft, anders zijn ze echt te slap.