MEDITERRANE KIKKERERWTEN

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we kikkererwten klaar met een Mediterrane draai. Dus met veel tomaatjes, ui en verse kruiden. Zo tover je het nazomerzonnetje op tafel.

Nu we aan een warme nazomer zijn begonnen, is het misschien goed om de recepten voor boerenkool nog even te laten liggen. Laten we liever nog wat warme zon over de voedselbankrecepten schijnen. Een korte culinaire uitstap naar de Middellandse Zee leek ons een goed idee, met dit recept voor Mediterrane kikkererwten. Het is een schotel die vliegensvlug voor weinig geld te maken is, die smaakt naar Spanje en Griekenland, en die uitpuilt van de vitaminen.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram gekookte kikkererwten (uitlekgewicht), zelf gekookt of uit blik
  • 300 gram cherrytomaten, of andere kleine tomaatjes
  • 150 gram ui of sjalot
  • een kleine teen knoflook
  • 100 gram droge worst, bijvoorbeeld salami of fuet ( maar zonder vlees kan het natuurlijk ook)
  • een eetlepel vers gehakte kruiden, zoals basilicum, salie, en bieslook
  • peper en zout
  • olie om in te stoven

Was de tomaatjes en halveer ze. Snij de ui in reepjes en de droge worst in niet te grote stukken. Hak de knoflook en de verse kruiden fijn. Kijk maar, wat je nog in je kruidentuintje hebt staan. Alles is welkom. Als je kikkererwten uit blik gebruikt, spoel ze dan even af in een zeef of vergiet. Zet alle ingrediënten klaar, want de bereiding gaat snel. Dan kun je aan één stuk door koken.

Loeien

Maak een scheutje olie heet in een hapjespan of een wokpan. Het vuur moet niet loeien, maar de groente mag wel een beetje bakken. Doe de cherrytomaten en de uienreepjes samen in de pan en stoof de groente gaar in ongeveer vijf minuten. Dan is de ui zacht en zijn de halve tomaatjes rimpelig en zacht geworden. Bak de knoflook een minuutje mee, onder voortdurend doorroeren.

Dan doe je de erwten en de stukjes worst of zonder lees wat pompoen- of zonnebloempitten of zelfs amandelstukjes erbij, waarna je meteen het vuur zachter zet. Warm alles langzaam maar goed door. Helemaal aan het eind schep je de kruiden erdoor, en voeg je peper en zout naar smaak toe. Je bent nu klaar om dit gerecht te serveren! Garneer eventueel met fijngehakte zoetzure augurk, of met wat likjes mosterd. Deze Mediterrane kikkererwten zien er in ieder geval zomers en kleurrijk uit. En zo smaken ze ook. Voor weinig geld, want als je alles zelf moet betalen, dan ben je hooguit 3,5 euro kwijt voor vier porties. Porties die meer dan twee ons groenten bevatten. Dat scheelt ook weer.

LEES MEER:   Kikkererwten kun je ook pittig roosteren:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittig-geroosterde-kikkererwten-vegetarisch/

Dit vind je misschien ook leuk...