MEDITERRANE TOMAATJES MET EIEREN (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dit is een simpel recept met simpele ingrediënten. Maar het eindresultaat ziet er niet alleen prachtig uit, het smaakt ook opzienbarend. Cherrytomaatjes zijn het hele jaar goedkoop te krijgen, en eitjes zijn ook geen dure grap. En het koken gaat allemaal in de oven. Je hoeft alleen de tijd in de gaten te houden.

Voor vier porties heb je nodig:

  •  500 gram cherrytomaten
  • 75 gram kaas
  • een teentje knoflook
  • vier eieren
  • verse basilicum, of basilicum in combinatie met andere verse Italiaanse kruiden, zoals tijm, peterselie, oregano en rozemarijn
  • zout en peper
  • (olijf)olie

Verder heb je een ovenschaal nodig.

Dora mediterrane tomaatjes 1

Begin met het halveren van de cherrytomaten. Leg ze in een ovenschaal die groot genoeg is om alle tomaatjes te bevatten, zonder dat ze erg op elkaar liggen. Zo kunnen ze goed bakken en roosteren. Zet de ovenschaal in de hete oven en laat de tomaten ten minste een kwartier bakken. Ze moeten er zacht en enigszins ‘gebakken’ uitzien. Rasp intussen de kaas. Je kunt elke soort kaas gebruiken. Verse parmezaan is origineel Italiaans, maar ook een goedkopere kaas, bijvoorbeeld Hollandse jong belegen, doet het prima.

Gehakte basilicum

Haal na een kwartier à twintig minuten de schaal uit de oven en meng alle overige ingrediënten door de tomaten: de kaas, zout en peper, de geperste knoflook, en driekwart van de grof gehakte basilicum en/of andere kruiden. Gebruik bij voorkeur verse kruiden. Pas als je echt geen kruidentuintje hebt, kun je de gedroogde variant gebruiken. Maar er gaat niets boven verse basilicum, in dit recept. Verdeel de groenten egaal over de bodem.

Dora mediterrane tomaatjes 2

Maak vier ondiepe kuiltjes in de groente, en breek daar de vier eieren in. Probeer de dooier heel te houden. Zet de schaal weer in de oven, voor ten minste acht minuten. Kijk na acht minuten of het eiwit al gestold is. Idealiter moet het eiwit helemaal gestold zijn, en de dooier nog een beetje zacht. Als het eiwit nog niet gaar is, zet je de schaal nog twee minuten terug in de oven.

Dora mediterrane tomaatjes 3

Zo, nu kun je serveren. Strooi wat zout en peper over de eitjes, en verdeel het restje verse basilicum over de schotel. Schep een ei met wat tomaatjes op een toast, of op een lekker stuk brood. Een bakje sla maakt dit simpele mediterrane gerecht helemaal af tot een compleet avondmaal. Geen vlees, weinig kosten, en heel veel smaak. Wat wil je meer?

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...