MEDITERRANE TOMATENTAART

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

We doen vandaag eens wat anders met tomaten. We maken een enigszins rustiek uitziende tomatentaart met bladerdeeg, en met een vulling die smaakt naar de zon en de Middellandse Zee. Je moet de taart een beetje zorgvuldig opbouwen, maar moeilijk is het niet. En zelfs als je alles zelf moet betalen, ben je, als je slim inkoopt, minder dan drie euro kwijt.

Voor vier royale porties heb je nodig:

  • een blik croissantdeeg uit de koeling, 340 gram
  • 300 gram tomaat
  • 75 gram ui of sjalot
  • 100 gram Griekse kaas (of echte feta)
  • 50 gram ham ( niet perse)
  • een halve eetlepel honing
  • een halve eetlepel balsamicoazijn
  • een theelepel gedroogde tijm
  • zout en peper
  • een ei
  • olie

Je bakt op een bakblik, met daarop een met olie ingevet stuk bakpapier.

Slim

Als je slim bent, dan leg je eerst het croissantdeeg op het bakblik. Dan kun je een beetje zien, hoeveel oppervlak je met de vulling moet beleggen. Leg het uitgerolde deeg als rechthoek op het met bakpapier belegde bakblik. Het zal ongeveer 35 bij 25 centimeter zijn. Knijp de perforatiegaatjes in het deeg dicht. Het mag best een beetje bobbelig zijn. Wij gebruikten croissantdeeg, maar je kunt ook gewoon bladerdeeg gebruiken. Croissantdeeg wordt wat voller tijdens het bakken.

Snij de ui in kleine stukjes, en bak die in olie tot ze zacht en een beetje bruin zijn. Laat dit kort afkoelen. Snij intussen de fetakaas en eventueel de plakjes ham in stukjes, en beleg daarmee de bodem, gevolgd door de gebakken ui. Let op: zorg dat het beleg overal ongeveer vijf centimeter van de rand af blijft. Op die manier kun je de rand later omklappen.

Sausje

Maak een soort sausje door de halve eetlepel balsamico met de halve eetlepel honing en de tijm door elkaar te roeren. Voeg er een snuifje zout en wat peper aan toe. Druppel de saus regelmatig over de vulling. Snij de tomaten in dunne plakken. Snij daarbij in de breedte. Daardoor krijg je mooie ronde plakjes met veel vruchtvlees. Beleg de vulling met de tomatenplakken, tot alles bedekt is. Zorg ook hierbij, dat vijf centimeter van de rand vrij blijft.

Vouw de rand nu naar binnen. Zo krijg je een overlappende zijkant, waardoor de sappen lekker in de taart blijven. Kluts het ei met een beetje water, en kwast het over de rand. Die wordt daardoor later lekker bruin en glimmend. Strooi nog wat zout en peper over de tomaten, en schuif de taart dan in een redelijk warme oven. Bak de tomatentaart in ongeveer 25 minuten. Zorg dat de boel niet verbrandt, maar het randje mag best een beetje bruin zijn.

Afkoelen

Als de Mediterrane tomatentaart klaar is, haal ‘m dan uit de oven, en laat ‘m een minuutje of vijf afkoelen. Dankzij het bakpapier plakt de taart niet aan het blik, en laat zich er gemakkelijk af tillen. Snij de taart vervolgens in vier parten, en serveer eventueel met sla of rauwkost. Sla en rauwkost zitten vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank, dus dat komt mooi uit. Ideaal als stevige lunch of als een lichte maaltijd.

VARIATIES:   Je kunt deze tomatentaart ook zonder vlees eten. Dat gaat heel goed, je laat gewoon de ham weg. Eventueel kun je in plakjes gesneden olijven toevoegen, of andere groenten. Wat je zoal in je koelkast hebt liggen.

LEES MEER:   Ook eens wat anders met tomaten: zoete tomatentaart:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/zoete-tomatentaart-heel-simpel/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Diana schreef:

    Hij is heerlijk. Ik heb er zelf nog een courgette bij gedaan, bovenop de tomaat. Peper en zout om de courgette op smaak te brengen. Nom nom nom