MENEMEN (TURKS ROEREI)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag weer een recept dat niet zo lang geleden in ons land gekomen is.
ei per zes

In Turkije wordt menemen meestal als ontbijt gegeten in combinatie met brood. Maar je kunt het ook als brunch- of lunchgerecht eten. Er gaan vooral groenten en ei in dit recept, en het kan dus heel goed vegetarisch worden bereid. Maar je kunt er ook knoflookworst, fetakaas of restjes kip van gisteren aan toevoegen. Het grote voordeel is vooral, dat menemen gemaakt kan worden van ingrediënten die regelmatig in het kratje van de Voedselbank zitten, zoals ui, paprika, tomaten en eieren.

Voor vier porties heb je nodig:

 • een middelgrote ui
 • een paprika, of een grote puntpaprika
 • vier tomaten, samen ongeveer 350 gram
 • een teentje knoflook
 • vijf à zes eieren
 • sambal, als je durft: een theelepel
 • zout en peper
 • (olijf)olie om in te bakken

Bij menemen eet je brood. Dat kan een plat Turks brood zijn, waarmee je het roerei oplepelt, maar even goed een gewone Hollandse bruine boterham waar je het gerecht op schept.

Bereiding: Snij de ui en de paprika fijn, en de tomaat in blokjes. Hak de knoflook.

Verhit de olie in een hapjes- of wokpan. Het vuur moet niet te hoog staan, maar de groente moet wel bakken. Doe de ui en de paprika in de pan en bak net zolang tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en laat die een half minuutje meebakken. Schep dan de tomatenblokjes erdoor.

Zet het vuur iets lager en laat de groentemassa zachtjes vijf minuten pruttelen, tot het meeste vocht weggekookt is en de tomatenstukjes uiteen beginnen te vallen. Voeg intussen zout, peper en de sambal toe. Als je het hebt, mag je de sambal ook vervangen door gedroogde chilivlokken, of zelfs door een fijngesneden, half, vers Spaans pepertje zonder de zaadjes. Als je stukjes worst of kaas wilt toevoegen, dan kun je dat het beste nu doen. Laat die enige minuten mee doorwarmen.

Het is wel handig als je de eieren van tevoren breekt en omroert in een schaal, maar je hoeft ze niet perse te klutsen. Doe de eieren nu in de pan en meng ze goed onder de groenten. Blijf regelmatig roeren, zodat het ei niet teveel stolt in vlokken eiwit. Het geheel moet een beetje crèmig, een beetje lobbig blijven. Laat de eieren vooral niet te veel garen, want dan krijg je een omelet.

Dora menemen Turks roerei kleinDoe de menemen in een mooie schaal en serveer er het Turkse brood bij, of schep het roerei in een opengesneden pistoletje of op een Hollandse bruine boterham. Menemen is niet duur, zelfs niet als je alles zelf moet kopen. Als je ’s avonds niet veel trek hebt, kun je het zelfs als een snel en licht avondmaal eten, bijvoorbeeld met een lekkere sla en een soepje vooraf.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Karin schreef:

  Het zou fijn zijn als er een print optie bij de recepten zou staan.
  Ik ben dol op Dora!