MEXICAANSE KIKKERERWTEN MET PAPRIKA (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Volgens de voedingsexperts moeten we elke week een maaltijd met peulvruchten eten, zeg maar: erwten en bonen. Dat is goed voor ons, vanwege de vezels en de vitamine B, en nog een paar van die gezonde dingen. Het mag dan allemaal reuze gezond zijn, maar niet iedereen vindt erwten en bonen van deze tijd. Het is een beetje grof, een beetje boers, en meer bedoeld voor mensen die in een plaggenhut wonen.

Dora Mexicaanse kikkererwten 1

Niets is minder waar! Erwten en bonen zijn ronduit exotisch, als je ze maar volgens een lekker recept klaarmaakt. Gezond, exotisch, en bovendien niet duur: waar wacht je nog op? Vandaag presenteren we een smakelijke, gemakkelijk en snel te bereiden schotel van kikkererwten, die met de juiste kruiden levendige herinneringen oproept aan Mexico.

Voor vier porties heb je nodig:

  •  500 gram gare kikkererwten, zelf geweekt en gekookt, of uit blik
  • twee kleine of een grote paprika, ongeveer 200 à 250 gram
  • ui of sjalot, ongeveer 150 gram
  • twee tomaten, tussen 150 en 200 gram samen
  • een teen knoflook
  • een Mexicaans kruidenmengsel, samengesteld uit gemalen komijn (djintan), gemalen koriander (ketoembar), chilipoeder, paprikapoeder en tijm
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

We beginnen met het Mexicaanse kruidenmengsel, dat bij deze erwtenschotel hoort. Meng in een bakje of op een schoteltje: een theelepel komijn en een theelepel koriander, een mespuntje (!) chilipoeder, een theelepel tijm en twee theelepels paprikapoeder. Wees voorzichtig met de chili. Roer goed door en zet weg.

Panklaar

Dan maak je de groenten panklaar. Snij de paprika en de ui in smalle reepjes en hak de knoflook fijn. Snij de tomaten doormidden en pulk de zaadjes en het zachte pulp er uit. Snij ze dan ik kleine blokjes en doe ze in een bakje. Je kookt de tomaat niet mee, maar voegt die op het allerlaatste moment rauw toe. Giet de erwten af in een vergiet, spoel ze schoon, en laat ze uitlekken.

Dora Mexicaanse kikkererwten 2

Maak een flinke scheut olie heet in een wokpan of in een braadpan. Niet té heet, want de groente heeft even tijd nodig om gaar te worden. Doe de ui en de paprikareepjes in de pan en laat ze op een rustig vuur zacht en een beetje bruin worden. Voeg dan de knoflook toe, laat die vijftien seconden meebakken, en doe dan de Mexicaanse kruiden erbij. Roer om, zodat alle groenten goed bedekt zijn met de kruiderij. Dan gaan de uitgelekte kikkererwten in de pan. Zet het vuur laag en roer regelmatig om.

Warm de kikkererwten door, en geef ze de kans om de kruiden op te zuigen. Proef of de smaak je bevalt, en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Voorzichtig met de peper, want met de chili wordt het al snel te pittig. Pas nadat je de erwtenschotel hebt opgeschept, strooi je de rauwe tomatenblokjes erover. Die houden zo hun natuurlijke smaak en hun bite. Als je hebt, kun je er ook nog verse gesneden peterselie over strooien, maar dat hoeft niet.

Dora Mexicaanse kikkererwten 3

Serveer in diepe borden, eventueel met een bakje sla of rauwkost. De smaak is niet alleen Mexicaans, maar het ziet er ook heel Mexicaans uit. Heel kleurig dus.

VARIATIES: Dit recept is in eerste instantie vegetarisch, maar je kunt er prima in blokjes gesneden salami of cervelaatworst aan toevoegen. Als je het toch vegetarisch wilt houden, kun je ook grof gehakte noten door de erwten scheppen, bijvoorbeeld cashewnoten.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...