MEXICAANSE TORTILLATAART

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Laten we eens wat zomer-kleur en pit in deze  herfst brengen! Pit en kleur om op te eten, in de vorm van een Mexicaanse tortillataart. Het klinkt ingewikkeld, maar zo’n taart is gemakkelijk te maken. En er gaat een hele moestuin aan groente in, dus het is ook nog reuze gezond. Aan de slag!

dora-tortillataart-1

Voor vier royale taartpunten heb je nodig:

 • vijf tortillawraps, doorsnede 20 centimeter
 • een (rode) paprika, ongeveer 250 gram
 • ui of sjalot, ongeveer 100 gram
 • een teentje knoflook
 • een blik zwarte- of kidneybonen, uitgelekt 240 gram
 • een klein blikje maïs, uitgelekt 140 gram
 • 100 gram gaar vlees van de vorige dag, bijvoorbeeld kip of hamlap

Maar het gaat ook prima zonder vlees!

 • 100 gram (geraspte) kaas
 • twee volle theelepels chili con carne-kruiden
 • een volle theelepel tijm
 • een flinke theelepel sambal
 • zout en eventueel peper
 • olie om mee te bakken

De taart wordt gebakken in een ronde taartvorm die in diameter iets groter mag zijn dan 20 centimeter.

Reepjes

Snij de paprika en de ui in niet te grove reepjes. Snij of knijp de knoflook fijn. Doe een scheut olie in een niet te hete wokpan of hapjespan, en stoof daarin de ui en de paprika. Intussen kun je de andere ingrediënten voorbereiden: de bonen en de maïs afgieten en even afspoelen, het stukje gebakken vlees van gisteren in smalle reepjes snijden of geheel weglaten, en de kaas grof raspen als je het aan een stuk hebt. Zet de kruiden alvast gereed op een schoteltje: de chili con carne-kruiden, de tijm, de sambal en een klein beetje zout. De kruiden voor chili con carne kun je ook zelf mengen: gemalen koriander en gemalen komijn zijn de belangrijkste smaakmakers.

Als de paprika en ui zacht en een beetje bruin zijn, doe je er de fijngehakte knoflook en de andere kruiden bij. Roer om en laat de kruiderij een half minuutje meebakken. Voeg het vlees eventueel, maar zeker de bonen en de maïs toe, en warm alles door. Haal de pan van het vuur en doe er meteen de kaas in. Je gebruikt niet alle kaas, maar houdt een handje apart voor over de taart. De kaas gaat enigszins smelten door de warmte van de pan, en ‘plakt’ de ingrediënten aan elkaar. Proef of er nog zout en peper bij moet.

dora-tortillataart-2

Zo, nu gaan we de taart opbouwen. Wrijf de vorm in met olie, en leg de eerste tortilla op de bodem. Met een lepel schep je voorzichtig een deel van het groentemengsel op de tortilla. Doe het netjes en zorgvuldig, zodat de vulling er niet aan alle kanten uitrolt. Leg de tweede tortilla op de eerste laag vulling, en druk alles heel voorzichtig aan, zodat de groenten een mooi vlak laagje vormen. Ga op deze manier door, tot alle vulling in de taart zit en de zesde tortilla er bovenop ligt.

Handje kaas

Wrijf de bovenste tortilla in met een beetje olie, en bestrooi ‘m met het overgebleven handje kaas. Zet de Mexicaanse tortillataart in een redelijk hete oven, en bak ‘m hooguit twintig minuten. Dan is de vulling heet en gaar, en heeft de bovenste tortilla een mooi knapperig korstje gekregen. Laat de taart een minuutje afkoelen, anders brand je je mond. Snij de taart met een scherp mes in vieren. Serveer er eventueel wat sla of rauwkost bij.

dora-tortillataart-3

Nou, ziet dat er niet kleurig uit? Je zou het bijna niet geloven, maar er zit in die smakelijke taart bijna driekwart kilo (!) groente. Duur is het niet. Als je alles zelf moet kopen ben je, als je slim inkoopt, hooguit vier euro kwijt voor vier royale porties.

VARIATIES:   Je kunt het gerecht ook zonder vlees klaarmaken, dat scheelt in de kosten. Deze Mexicaanse tortillataart is ideaal om er allerlei restjes in te verwerken, zoals een restje vlees. Of die laatste paar champignons achterin de koelkast, of een vergeten cherrytomaatje.

LEES MEER:   Je kunt ook een Mexicaans gerecht maken met grote slabladeren als wraps:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/sla-wraps-met-mexicaanse-vulling/

voedselbankrecepten header

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...