MIESCHOTEL MET PIKANTE PINDASAUS (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zitten er veel potten pindakaas in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank. Ook een potje merkloze pindakaas is niet duur en daarin worden vooral gewoon pinda’s in verwerkt. Tijd om eens met het spul te gaan koken, bijvoorbeeld een mieschotel met een pikante pindasaus. Een Aziatisch gerecht met Hollandse pindakaas, dat niet alleen goedkoop is, maar ook prima smaakt.

Dora mie met pindakaas 1

Voor vier porties heb je nodig:

  •  drie stuks prei
  • vier of vijf volle eetlepels pindakaas
  • een teentje knoflook
  • vier eetlepels cashewnoten of ongezouten pinda’s
  • drie eetlepels zoute sojasaus (ketjap asin)
  • twee (volle) theelepels sambal
  • een theelepel sesamolie, als je hebt
  • twee theelepels gemberpoeder of een klein beetje verse gember, als je hebt
  • een halve eetlepel citroensap of witte azijn
  • zes nestjes mie
  • eventueel zout en peper
  • olie om in te bakken (geen olijfolie)

prei

Begin met het schoonmaken en snijden van de groente. Snij de prei in reepjes en was ze zorgvuldig, zodat er geen zand meer in zit. Laat de gewassen groente goed uitlekken. Hak de knoflook fijn. Zet een wok(pan) of een andere ruime pan op het vuur en laat de olie niet te heet worden. Doe de prei in de pan en roer regelmatig om, tot de prei zacht en glazig is, maar nog wel een beetje knapperig. Dit duurt tien tot hooguit vijftien minuten, op een niet te hoog vuur. Schep de groente uit de pan en zet ‘m weg, om plaats te maken voor de saus. Giet eventueel nog wat olie in de pan.

Saus

De bereiding van de saus duurt niet zo lang, dus is het verstandig om het water voor de mie ook alvast op te zetten. Het is ideaal, als de saus en de groente klaar zijn als ook de mie klaar is. Lees de kooktijd van de noedels op de verpakking, en houd daar rekening mee.

Doe de fijngehakte knoflook in de (niet te hete) pan, en roer heel even om. Heel even is echt heel kort, anders verbrandt de knoflook. Voeg dan de pindakaas toe en roer ‘m even los. Meng er vrij snel na elkaar de sojasaus, de sambal, de sesamolie, de gember en het citroensap of de azijn onder. Zet het vuur laag, en roer alles door elkaar. Als de saus te dik is, kun je een piepklein scheutje water toevoegen. Als alles mooi één geheel is, gaan de groenten er weer bij. Proef of de smaak goed is, en voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Warm de groenten goed door, en giet ondertussen de mie af.

Dora mie met pindakaas 2

Tot slot gaat de mie in de pan met saus en groente, en voeg je de cashewnoten of ongezouten pinda’s toe. Schep alles goed door elkaar. Het ruikt niet alleen lekker, maar het ziet er ook nog lekker uit. En het smaakt goed. Doe de noedels met groente en saus in een grote schaal, of verdeel ze over vier borden. Klaar is het avondeten!

Kroepoek

Lekker met (vegetarische) kroepoek of andere Indische bijlagen, als je ze hebt. Door de voedzame pindakaas (vitamine E!) en de noten is deze maaltijd compleet, ook zonder vlees. En de smaak is prima, echt Aziatisch. Wie slim inkoopt, geeft aan één royale portie veel minder dan een euro uit, zelfs als je alles zelf moet kopen.

VARIATIES: Je kunt dit gerecht zo mooi aankleden als je zelf wil. Leg er in partjes gesneden, hardgekookte eieren bovenop, of strooi er ringetjes lente-ui of grof gehakte peterselie over. Wie sesamzaadjes heeft kan die erover strooien, of een extra handje pinda’s of nootjes.

In principe kun je ook andere groenten gebruiken, zoals sperziebonen, lente-uitjes of taugé. Maar prei is op dit moment erg goedkoop en wordt ook regelmatig aangeboden in de Voedselbank. Het is een ideaal gerecht om er groenteresten in te verwerken. Als je er vlees in wilt, kun je misschien gare stukjes kip van de vorige dag gebruiken, of reepjes ham.

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Haantje79 schreef:

    Vandaag heb ik dit recept gemaakt. Ik heb geen pindas gebruikt maar twee filetlapjes. Wij vonden het erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *