MINIPIZZAATJES VAN AFBAKSTOKBROOD (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

afbakstokbrood

Leuk en gezellig eten hoort bij de laatste weken van het jaar. De keuze in de supermarkten is overweldigend. Maar veel van die smikkel- en knabbeldingen zijn best duur. Het kan goedkoper, en toch lekker. Tante Dora bakt vandaag minipizzaatjes van sneetjes afbakbrood en andere ingrediënten die vaak in de kratjes van de Voedselbank zitten. Lekker, gezond en voordelig uit de hand eten.

Voor ongeveer vijftien minipizzaatjes heb je nodig:

  • een afbakstokbrood (250 gram)
  • één of twee tomaten (totaal ongeveer 100 gram)
  • vier eetlepels tomatenketchup
  • een klein teentje knoflook
  • Italiaanse kruiden, zoals basilicum, tijm, rozemarijn en oregano
  • geraspte kaas (ongeveer 35 gram)
  • peper en zout
  • olijfolie

We maken eerst de tomatensaus. Doe de vier eetlepels tomatenketchup in een schaaltje. Voeg er een theelepel olijfolie aan toe, wat peper, en een afgestreken theelepel Italiaanse kruiden. Pers een klein teentje knoflook uit, en doe het bij de saus. Roer alles goed om, en laat het maar even staan, zodat de  smaken zich met elkaar mengen.

Rasp de kaas, als je hem niet al geraspt in huis hebt. Het maakt niet echt uit welke kaas je gebruikt, maar een wat zachtere kaas heeft de voorkeur, omdat die mooier over het pizzaatje heen smelt. Snij de tomaat in dunne (!) plakjes.

Het afbakstokbrood gebruik je ongebakken. De minipizzaatjes moeten toch de oven in, en dan bakt hij vanzelf af. Snij het brood in plakken van ongeveer een vinger dik. Als je het stokbrood schuin aansnijdt, dan krijg je langgerekte plakjes met veel plek bovenop, om er van alles op te leggen. Gebruik de bolle uiteinden niet, maar gooi ze niet weg. Je kunt ze mee afbakken in de oven en achteraf eten als bijlage bij een kommetje soep.

Smeer de bovenkant van elke schijf brood in met de tomatensaus, niet te dik, maar zeker ook niet te zuinig. Leg daarop een plakje tomaat, zodanig dat de tomaat niet over de rand hangt. In de praktijk zul je het plakje soms doormidden moeten snijden, om er het brood mooi mee te beleggen. Bestrooi de tomaat spaarzaam met zout en peper.

Tot slot komt er een niet te dik laagje kaas overheen, dat er ook niet aan alle kanten af mag vallen. Schik de minipizzaatjes op een bakblik, dat je van tevoren heel licht hebt ingevet met olie. Verdeel nog een paar druppeltjes olijfolie over elk stukje brood, en schuif het bakblik in een goed hete, het liefst voorverwarmde oven.

Bak de minipizzaatjes tien minuten, de afbaktijd voor het stokbrood. Als de kaas gesmolten en licht gebruind is, zijn de pizzaatjes klaar. Het afbakbrood is dan gaar en een beetje knapperig. Schik ze op een mooie schaal en deel ze warm uit aan de hongerige meute, die ze vast heel lekker zal vinden. Dit lusten ze wel elke dag, dus zorg dat je stiekem nog een afbakstokbrood in huis hebt. Voor kerst of oud en nieuw.

Dora minipizzaatjes klein

LEES OOK:  Een ander recept met afbakbrood, namelijk gevulde pitabroodjes:  http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/gevulde-pitabroodjes/

Dora gevulde pitabroodjes klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...