MUESLI PANNENKOEKJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Muesli is hartstikke gezond, en met al die vruchtjes en nootjes ook best lekker. Waarom maak je er niet een soort pannenkoekje van?, dacht Tante Dora een tijdje geleden.  Als stevig toetje, als lunch of zelfs als ontbijt? Moeilijk is het in ieder geval niet. En ook niet duur, zelfs als je alle ingrediënten zelf moet betalen. Muesli, zelfs biologische muesli, kost in de goedkope supermarkt een schijntje.

Voor vier muesli pannenkoekjes heb je nodig:

 •  twee volle eetlepels muesli per pannenkoekje, samen dus acht eetlepels
 • per eetlepel muesli drie eetlepels melk, dus 24 eetlepels, ongeveer 15 centiliter
 • twee eieren
 • zelfrijzend bakmeel (of bloem met wat bakpoeder)
 • eventueel een lepeltje honing of een klein schepje suiker
 • een mespuntje kaneel
 • als garnering: een lepel crème fraîche
 • boter, olie of margarine om in te bakken
 • als je wilt, een beetje poedersuiker als garnering

Dora mueslikoekjes 1

Je kunt deze muesli pannenkoekjes niet zomaar spontaan maken, want de muesli moet eerst inweken. Laat het maar rustig een nachtje trekken, zodat niet alleen de graanvlokken opgezwollen en zacht zijn, maar ook de vruchtjes. Als er dikke nootjes in de muesli zitten, is het verstandig om die er even uit te vissen en klein te snijden of te hakken. Doe de muesli en de melk bij elkaar en zet de schaal een halve dag in de koelkast. In plaats van melk kan je ook eventueel verdunde vruchtensap of koude (kruiden-) thee gebruiken.

 Dik beslag

Na voldoende weektijd (hoe langer hoe beter) breek je de twee eieren in de muesli en roert alles om. Voeg vervolgens net zoveel zelfrijzend bakmeel ( of bloem met wat bakpoeder) toe, totdat een dik beslag ontstaat. Hoeveel meel je moet toevoegen, hang een beetje af van de mate waarin de melk of andere vloeistof door de granen en het fruit is opgenomen, en van de grootte van de eieren. Vervolgens schep je het mespuntje kaneel en eventueel de honing of suiker door het mengsel. Niet teveel suiker toevoegen, want de natuurlijke suikers in de muesli maken alles al redelijk zoet.

Dora mueslikoekjes 2

Zet een koekenpan op een niet te hoog vuur. Laat de boter heet worden, en schep vier keer een hoopje beslag in de pan. In een grote pan passen alle vier pannenkoekjes misschien wel in één keer, anders doe je het in tweeën. Een antiaanbakpan is wel handig. Laat het hoopje beslag rustig stollen en van onderen een beetje bruin worden. Keer het koekje dan om en bak ook de andere zijde. Serveer warm met een schepje crème fraîche en eventueel een wolkje poedersuiker ter decoratie. Eten maar! Een voedzaam gerecht, waarvan je met een gerust hart mag aannemen dat het ook nog een beetje gezond is. En niet duur. Win win.

Dora mueslikoekjes 3

VARIATIES: Je kunt aan de muesli uit het pak of de zak eventueel nog andere ingrediënten toevoegen, zoals extra nootjes of een geraspt stukje appel. Dat maakt het alleen maar lekkerder en gezonder. Je kunt ook de honing en de suiker weglaten, en alleen zoeten met poedersuiker achteraf. Een lepeltje (appel-)stroop of honing smaakt ook lekker erover in plaats van poedersuiker.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Budget mama schreef:

  Ziet er heerlijk uit!