OMGEKEERDE TAART VAN TOMATEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

tomaat

Nou, vooruit dan: nog één recept met tomaten, om het af te leren.  Enige weken geleden maakte tante Dora een snelle omgekeerde taart met appels. Dit klassieke recept kun je ook toepassen op tomaten. Daardoor krijg je een lekkere, goedkope en makkelijk te maken hartige taart met een lekker Italiaans smaakje.

Voor een taart waaruit je vier mooie punten kunt snijden heb je nodig:

  • 400 gram tomaten (ongeveer vier middelgrote tomaten)
  • Vier kant-en-klare velletjes bladerdeeg uit het vriesvak
  • Een niet te klein teentje knoflook
  • (olijf)olie om in te bakken
  • Italiaanse kruiden zoals tijm, basilicum, peterselie en marjolein, bij voorkeur vers uit je kruidentuintje
  • Zout en peper

Verder heb je een van onder gesloten bakvorm nodig, van ongeveer 25 centimeter doorsnede. Een bakvorm met een antiaanbaklaag is wel zo gemakkelijk.

Haal alvast de vier vellen bladerdeeg uit het vriesvak en laat ze ontdooien. Dat duurt ongeveer een kwartier. De tomaten moeten echt een knoflooksmaakje krijgen. Om te voorkomen dat de knoflook bruin en bitter wordt, moet je hem niet meebakken. Daarom maken we snel een knoflookolie die niet verbrandt.

Pel een flinke teen knoflook en snijd hem in tweeën. Maak in een pannetje een eetlepel olie heet en bak daar de knoflook in. Niet te lang en niet te kort. De knoflook mag zeker niet bruin worden! Meestal heeft de olie binnen een halve minuut de smaak van de knoflook aangenomen. Vis de knoflook eruit en giet de olie in de bakvorm.

Was de tomaten en snijd ze in de breedte doormidden. Dus niet vanaf het kroontje, maar overdwars, als je begrijpt wat ik bedoel. Op die manier kun je de pitjes en de pulp uit de tomaten pulken, die anders teveel vocht afgeven. Zet de tomaten op de snijkant op het blik en schuif het in een redelijk hete oven. Stoof de tomaten in 25 minuten zacht en gaar.

Haal het blik uit de oven. Je zult zien dat er redelijk wat vocht uit de tomaten is gelopen. Laat het blik een paar minuten afkoelen en giet het vocht eruit. Plak de vier plakken bladerdeeg met wat water aan elkaar en leg ze over de tomaten. Stop ze maar lekker in, zodat nergens meer een tomaat onder de deeglap uitpiept. Let er wel op dat de tomaten met hun snijkant op het bakblik blijven staan.

Bak de taart ongeveer 25 minuten af in een hete oven, tot het bladerdeeg mooi bruin en gerezen is. Neem het bakblik uit de oven, en laat het enige minuten afkoelen. Leg een groot bord of een platte schaal over de bakvorm en keer alles in één keer om. Hopelijk plopt de tomatentaart in haar geheel op het bord. Als dat niet gebeurt, kun je helpen met een paar tikjes.Dora omgekeerde tomatentaart klein

Als het goed is, ligt er nu een taart met lekker gebraden tomaten op je bord. Het afkruiden gebeurt nu pas. Strooi zout en peper over de rode vruchten, en fijngesneden tijm, basilicum en andere Italiaanse kruiden. Klaar! Deze omgekeerde tomatentaart is een lekker voorgerecht, of een gezond onderdeel van een hoofdgerecht.

 Ik hoor net van Neef Groen dat het bladerdeeg mooier en ook voedzamer wordt, als je het aan de binnen- en buitenkant insmeert met geklutst ei. Bedank neef!

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...