OOSTERSE SALADE VAN TAUGÉ, LENTE-UI EN SESAM

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Voor het voedselbankrecept van deze week heb je in eerste instantie taugé en een lente-uitje nodig. Daarbij komen allerlei ingrediënten die je eigenlijk altijd in je voorraadkast zou moeten hebben, omdat ze simpele gerechten voor weinig geld een heel aparte smaak kunnen geven. Zoals sesam. Deze salade van taugé, lente-ui en sesam is zo’n gelukkig huwelijk tussen allerlei smaakjes.

Dora taugésalade 1

Voor twee grote of vier kleine porties heb je nodig:

  •  200 gram taugé
  • een lente-uitje van ongeveer 50 gram
  • een klein (of een half) knoflookteentje
  • een ei
  • twee eetlepels zoute ketjap (ketjap asin)
  • een theelepel sesamolie
  • twee eetlepels neutrale olie, zoals zonnebloemolie
  • een halve theelepel sambal
  • als dat nodig is: peper en zout
  • sesamzaadjes voor de garnering

Begin met het ei, dat we aan het eind als garnering over de salade verdelen. Kluts een ei met een snufje zout in een kommetje totdat eiwit en dooier één geheel zijn. Doe het geklutste ei in een warme koekenpan, waar je een heel klein beetje olie in gedaan hebt. Zet het vuur niet te hoog, en laat het ei warm worden tot het gestold is. Laat het afkoelen, rol het op, en snij het vervolgens in dunne reepjes. Zet apart voor later.

De ergste rauwheid wegnemen

Taugé kun je eigenlijk niet zomaar rauw bereiden, zoals je een komkommer of kropsla rauw bereid. Je moet de sojaspruitjes eerst enigszins garen. In veel kookboeken wordt aangeraden om de taugé in een vergiet te overgieten met kokend water, en daarna met koud water. Dat zou de ergste rauwheid wat wegnemen. In sommige Koreaanse kookboeken wordt aangeraden om de taugé maar liefst zes minuten te koken, voordat je de groente verwerkt tot een salade.

bosuiHet Tante Dora Kook Team (TDKT) heeft, speciaal voor dit recept, de rauwe taugé onderworpen aan een diepgaand onderzoek. Het team heeft ontdekt dat taugé exact twee minuten een heel klein beetje gekookt moet worden, om de groente lekker te maken zonder zijn knapperigheid te verliezen. Breng ten minste een liter water aan de kook in een ruime pan. Zodra het water kookt, zet je het vuur op de laagste stand, en plonst meteen de gewassen taugé in het water, dat vervolgens tegen de kook blijft aanhangen.

Laat de kiemplantjes precies twee minuten in dat hete, bijna kokende water rondzwemmen, terwijl je regelmatig roert. Giet de groente dan af, of schep hem uit de pan met een schuimspaan, en laat de sliertjes vervolgens afkoelen in een bak met koud water, of onder de koude kraan. Als hij afgekoeld is, laat je de taugé goed uitlekken in een vergiet. Snij het lente-uitje in heel dunne ringetjes en zet die apart. Daarna maak je de dressing.

Sesamolie

Pers het halve knoflookteentje uit en doe het in een schaaltje. Doe daar de ketjap, de zonnebloemolie, de sesamolie, de sambal en, na geproefd te hebben, eventueel wat zout en peper bij. Roer alles met een vork of garde tot een gladde saus. Doe de taugé en de reepjes lente-ui in een mengkom, en giet daar de dressing overheen. Schep alles goed om, waarbij je oppast dat de taugé niet teveel kapot gaat. Laat de groente ten minste vijf minuten staan, zodat de smaakjes in de sla kunnen dringen.

Dora taugésalade 2

Doe de taugé over in een mooie schaal. Verdeel er de in reepjes gesneden roerei over, en maak de slaschotel af door er een theelepeltje sesamzaadjes over te strooien. Sesamolie is tegenwoordig overal te krijgen, net als sesamzaad. Sesamzaad ziet er leuk uit, is echt Aziatisch, en het bevat een heleboel goede vitaminen. De notige smaak van de sesamolie en de pittigheid van de sambal geven aan deze salade een heel eigen karakter. En door de korte kooktijd is de taugé zowel gaar als knapperig. Lekker bij een sateetje, of als bijlage bij een gezonde lunch.

Taugé is niet duur, en als je de andere ingrediënten eenmaal in huis hebt, dan heb je er soms jaren plezier van. Bewaar de sesamolie wel in de koelkast.

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. marja schreef:

    tauge kan je makkelijk zelf laten ontkiemen.
    mungboontjes kan je kopen in de aziatische winkel voor een paar euro. ik dacht 2,49. hiermee kan je ontzettend veel porties tauge maken omdat je steeds maar heel weinig nodig hebt.
    het enige dat je verder nodig hebt is een lege pot, een zeef om te spoelen en een stuk oude vitrage of zo.
    zet in een glazen pot een laagje mungboontjes in de week 3 uurtjes . laagje mungboontjes mag niet meer zijn dan een halve centimeter.
    na de 3 uur spoel je ze af in de zeef. doe je ze in de pot en denkt het af met vitrage. vervolgens spoel je de boontjes 3 keer per dag even in de zeef en doe ze terug in de pot. na 4 tot 5 dagen heb je gewoon een pot vol tauge.

    • neef groen schreef:

      Bedankt voor deze mooie, uitgebreide handleiding om zelf taugé te maken, Marja. Mungbonen: hmmm! Met de gele splitvariant kun je een echt heel mooi gele soep maken. Dank, nogmaals.