OREO CAKE IN A CUP UIT DE MAGNETRON

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dit recept met echte of namaak oreo koekjes staat natuurlijk in het kookschrift van tante Dora.  Toen dit eerder op Dora Besparen werd geplaatst sloeg het erg aan.

Vooruit, vandaag gaan we eens helemaal op de Amerikaanse toer, met dit voedselbankrecept! Dat wil zeggen: niet goed voor de lijn, en heel snel. We maken een zogenaamde ‘cake in a cup’, gemaakt van Oreo-koekjes, bereid in de magnetron. Dit toetje is geen hoogstaande cuisine, maar het is zeker weer eens wat anders dan een bakje gele vla.

Dora cake in a cup 1

Voor vier cake in a cup heb je nodig:

  • twintig Oreo-koekjes, of een goedkope variant ervan
  • 3,5 deciliter, liefst volle melk, of melk met room of een klontje boter
  • vier theelepels bakpoeder

Verder is een blender of roerstaaf handig, en je hebt uiteraard een magnetron nodig.

Hit

Oreo is in Nederland al bijna net zo’n hit als in Amerika, waar ze er echt niet vanaf kunnen blijven. Inmiddels zijn er in ons land ook namaak-Oreo’s te koop, die veel minder kosten dan het origineel. Bij Aldi kost een doos vergelijkbare Okidoki-koekjes slecht € 1,29. De cake is heel vlug gemaakt, dus aan de slag!

Doe de twintig koekjes in een blender en laat die draaien tot je een soort grof koekjesmeel hebt. Voeg er daarna het bakpoeder aan toe. Het bakpoeder is belangrijk, want dat zorgt voor belletjes en daarmee voor luchtigheid in de cake. Voeg vervolgens de melk toe. Wij suggereren volle melk, omdat die iets vetter is, waardoor de cake smeuïger wordt. Je kunt ook een scheut room toevoegen, of een klontje zachte boter. Zet de blender of de roerstaaf nog even aan om alles tot een glad beslag te roeren.

Giet het beslag in vier koppen of mokken. Mokken met een inhoud van ten minste 0,2 liter (2 deciliter) zijn ideaal. Zet de mokken bij voorkeur één voor één in de magnetron en laat ze drie minuten per mok draaien. Bedenk dat, als je meer mokken tegelijk in de magnetron zet, het langer duurt voor de cake gaar is. Voel desnoods na twee of drie minuten, hoe de cake aanvoelt. Hij moet stevig zijn, maar nog wel zacht. Als je hem enigszins kunt indrukken, dan is de cake goed. Als hij nog iets te vloeibaar is, geef hem dan nog een half minuutje. Maar niet meer!

Dora cake in a cup 2

Hoewel dit recept in principe gemakkelijk is, vraagt de baktijd in de magnetron enig oppassen. Je laat de cake snel te lang bakken, en dan wordt het nagerecht te hard. Liever iets te zacht dan te hard. Vetstof zoals room of boter helpt ook te verhinderen dat het te hard wordt. Als de cake stevig maar zacht is, kan hij worden opgediend, uiteraard met beker en al.

Mooiigheid

Je kunt slagroom op je cake in a cup spuiten, of er voor de mooiigheid een beetje poedersuiker over strooien, maar dit typisch Amerikaanse dessert in een beker is nu klaar om gegeten te worden. Begin niet meteen met eten, maar laat de cake een paar minuutjes afkoelen: de binnenste kern kan nog wel eens heet zijn. Je moet in ieder geval niet te lang wachten met opeten, want als hij helemaal afkoelt dan wordt de cake in a cup zeker hard.

Nogmaals: niet erg driesterren, dit dessert, maar wel lekker en eens wat anders. En voor hen die het zelf moeten kopen: voor minder dan anderhalve euro heb je vier smakelijke, warme cakejes. Have a nice day!

VARIATIES:   In principe kun je op vergelijkbare wijze cake in a cup maken van de meeste koekjes. Maar met koekjes als Oreo krijg je de chocoladesmaak er als bonus bij.

LEES MEER:   Nog een gemakkelijk recept met Oreo-koekjes:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/creme-oreo/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...