OVENGEROOSTERDE CHERRYTOMATEN MET FETA (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een salade van geroosterde cherrytomaatjes, als eetbare groet aan de krachtiger wordende lentezon. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Nu de lente steeds lenteachtiger wordt, wordt het tijd voor lenteachtige recepten. Zoals deze salade van cherrytomaatjes uit de oven, afgemaakt met fetakaas. De hoeveelheid koken is miniem, maar de hoeveelheid zonnige smaak is overweldigend. Let op: de tomaten moeten afgekoeld zijn, dus het is zinvol om ten minste twee uur voordat je ze serveert met de bereiding te beginnen.

Voor vier porties heb je nodig:

• 400 gram cherrytomaten

• 200 gram feta of andere ‘Griekse kaas’

• een goeie theelepel tijm

• een goeie theelepel gedroogde rozemarijn

• anderhalve eetlepel balsamico azijn

• twee eetlepels olie

• een halve eetlepel honing

• zout en peper

Was de tomaatjes en droog ze goed af met een theedoek of met keukenpapier. Maak in een ruime mengkom de marinade klaar door tijm, rozemarijn, honing, azijn, olie, en peper en zout goed door elkaar te klutsen. Snij de cherrytomaten in de breedte doormidden, en schep ze voorzichtig door de marinade. Zorg ervoor dat de zachte binnenkant van de tomaatjes heel en op z’n plaats blijft.

Snijvlak

Schik de halve tomaten op een bakblik, met het snijvlak naar boven. Het is handig als het bakblik een antiaanbaklaag heeft, maar je kunt het ook goed invetten of de tomaten op bakpapier schikken. Druppel de overgebleven marinade over de tomaatjes. Zet of schuif het bakblik in een goed hete oven, en laat alles iets meer dan een half uur roosteren. Controleer af en toe hoe de cherrytomaten erbij staan, want roosteren is niet het zelfde als verbranden. Je zult al snel merken hoe lekker je huis ruikt! En als het niet meer zo lekker begint te ruiken, dan weet je dat je de oven snel uit moet zetten. Zo simpel is dat.

Haal het bakblik na een dik half uur uit de oven en laat de tomaten goed afkoelen, het liefst op het blik, zodat je de tomaten niet kapot maakt. Als de cherrytomaten zijn afgekoeld, schik ze dan op een mooie schaal of op vier individuele bordjes, met de snijkant naar boven. Verkruimel de Griekse kaas erover, en serveer. Je hoeft er eigenlijk geen saus over te gieten: de tomaatjes zijn in de oven echte (zoetige) smaakbommetje geworden, waar de zoute feta heel lekker doorheen komt. Een heel klein beetje extra peper uit de molen en wat druppels balsamicoazijn zijn echter wel lekker op de kaas.

Duur is deze salade niet, zelfs niet als je alles zelf moet kopen. De vier porties kosten je nog geen twee euro. Als je wilt, kun je de salade nog lekkerder maken met bijvoorbeeld wat jonge bieslooksprieten uit je bieslookpot, of met wat grof gehakte noten.

LEES MEER: Lang leve de tomaat!

LANG LEVE DE TOMAAT

Dit vind je misschien ook leuk...