OVENSCHOTEL VAN AUBERGINE MET KAAS (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De aubergines die in de winkels en in de markstalletjes liggen worden langzamerhand groter van stuk, en goedkoper. Daarom wordt het tijd om eens wat lekkers te maken met deze bijna on-Nederlandse groente. Toen tante Dora nog een jonge vrouw was, kon je vaak helemaal geen aubergines kopen. Dit  terwijl aubergines veel langer in ons land bekend waren en geteeld zijn dan courgettes. Nu zijn beide groentes er volop.

Om dat te vieren, hier een vegetarisch recept voor een ovenschotel van aubergine met kaas. Voor vier porties als voorgerecht, of twee porties als hoofdgerecht heb je nodig:

Dora aubergine 1

  • twee middelgrote aubergines
  • een ui of twee sjalotjes, samen ongeveer 125 gram
  • een teentje knoflook
  • eventueel een half Spaans pepertje, zonder de zaadjes
  • 200 gram Griekse kaas (het hoeft niet persé echte feta te zijn)
  • (olijf)olie om in te bakken
  • Mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano, vers of gedroogd
  • peper en zout
  • eventueel voor de garnering: twee theelepels sesamzaadjes

Verder heb je een ovenschaal nodig.

Dora aubergine 2

Begin met het schoonmaken van de aubergines. Het groene kroontje kun je het beste wegsnijden. Doe het voorzichtig, want het kroontje is een beetje stekelig. Was de aubergines en droog ze af met keukenpapier. Snij ze in de lengte middendoor. Neem nu een enigszins puntige lepel en schraap het vruchtvlees uit beide helften. Doe dat voorzichtig, zodat je niet door de schil heen prikt.

Vruchtvlees

Probeer zoveel mogelijk vruchtvlees uit de aubergine te halen, zodat er een dun schilletje overblijft, dat straks als ovenbakje gaat dienen. Snij het vruchtvlees grof en zet weg. Snij vervolgens de sjalot en het halve pepertje fijn, en hak of pers de knoflook. Doe wat olijfolie in een wokpan of hapjespan, en zet die op een matig vuur. Aubergine kan aardig wat opzuigen, dus wees niet te zuinig met de olie, anders verbrandt de groente.

Doe eerst de fijngesneden ui in de pan en bak die tot hij glazig en een heel klein beetje goudkleurig wordt. Doe dan de aubergine en het fijngehakte pepertje erbij. Roer alles regelmatig om. De aubergine is klaar, als de stukjes glazig en zacht worden. Doe er dan de knoflook bij en laat die nog een half minuutje meebakken. Voeg aan het eind zout, peper en kruiden toe. Zet het vuur af, en ga door met de rest van het recept.

Dora aubergine 3

Verkruimel de Griekse kaas. Dat gaat vrij eenvoudig, want deze kaas is al wat brokkelig. Meng ongeveer de helft van de kaas door de gebakken auberginestukjes. De rest gaat er straks overheen. Neem de uitgeholde auberginehelften en leg ze in de ingevette ovenschotel. Lepel het gebakken mengsel van aubergine, ui en kaas voorzichtig in de holle schillen. Let erop dat niet de helft er weer uit rolt. Doe het netjes!

Het oog eet mee

Strooi de rest van de kaas over de groente. Doe dat ook met enige zorg. Als je het hebt, kun je eventueel een klein beetje sesamzaad over de kaas strooien. Sesamzaad is gezond, het hoort bij de keuken van rond de Middellandse Zee, en die zaadjes bovenop zien er leuk uit. Het oog eet mee. Maar het hoeft niet.

Zet de schotel ruim twintig minuten in een matig hete oven. Je hoeft er vooraf geen extra olie of vet overheen te druppen: de aubergine heeft veel olie opgezogen, maar geeft die tijdens het bakken ook weer af. Er gaat echt niets aanbranden. De Griekse kaas smelt niet, maar wordt bovenop wel een klein beetje bruin en knapperig. Laat de boel niet aanbranden.

Dora aubergine 4

Serveer de aubergine met kaas zo uit de ovenschaal, in de uitgeholde schil op een mooi bordje. Geef er wat sla bij, en een stuk lekker brood. Kijk, zo eten ze in Griekenland of Spanje, maar ook in Marokko en Turkije, want rond de Middellandse Zee zijn veel gerechten hetzelfde. Een lekker gerecht dat weinig kost, ook als je alle ingrediënten zelf moet kopen. Als je een leuke aanbieding op de markt tegenkomt, kosten deze vier porties samen je niet meer dan twee euro.

VARIATIES: Je kunt ook andere kaassoorten gebruiken, die wel smelten. Ook lekker, zo’n gesmolten kaasdekje er over. Je kunt ook een stukje worst in kleine dobbelsteentjes snijden en die mee in de schillen vullen, denk bijvoorbeeld aan een kontje chorizo.

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

You may also like...