PAD IN HET GAT MET WORST, eventueel zeker ook vegetarisch!

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

rookworstknakworst

In de Engelse keuken kennen ze een recept dat ‘toad in the hole’ heet, letterlijk: ‘pad in het gat’. Nu stoppen we geen bijzondere dieren als paden in ons eten, en waarschijnlijk ook zelfs in engeland niet. Waar die naam vandaan komt, weet niemand precies. Traditioneel wordt het gerecht gemaakt met gebakken saucijsjes. Maar nu er regelmatig knakworstjes en rookworsten in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zitten, wordt het tijd om eens een simpele versie van ‘pad in het gat’ te maken. Mét uiensaus!

Voor vier personen heb je nodig:

 • een rookworst of een blik of pot knakworsten (ongeveer 275 gram) , mogen ook zonder vlees!
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 300 milliliter melk
 • twee eieren
 • een flinke theelepel mosterd
 • zout en peper
 • (olijf)olie om in te bakken

Voor de klassieke uiensaus:

rode-ui

 • twee (rode) uien
 • een teentje knoflook
 • tijm en rozemarijn
 • zout en peper
 • zes eetlepels balsamicoazijn (of een andere azijn)
 • een theelepel bouillon- of juspoeder
 • boter of margarine
 • een beetje water

Verder heb je een ovenschaal nodig, traditioneel het liefst met een dunne metalen bodem. En een paar ovenwanten, want het wordt een beetje heet. Voorzichtig dus.

Meng het bakmeel, de melk, de eieren en de mosterd door elkaar, en voeg zout en peper toe. Klop er een mooi glad beslag van, dat niet te dik is. Gebruik daarvoor een garde of een mixer, en houd niet op met kloppen, tot het beslag echt goed glad is, zonder klontjes. Laat het beslag even rusten.

Giet vervolgens een flinke scheut olie in de ovenschaal of in het bakblik, en zet de vorm in een goed hete oven. De schaal moet door en door heet worden. Vandaar die ovenwanten!

Intussen snij je de worst in stukken van ongeveer vijf centimeter. Als je rookworst gebruikt, halveer je die stukken nog eens in de lengte. Daarna bereid je de ingrediënten van de uiensaus voor. Dus je snijdt de uien in halve, niet te dikke ringen, hakt de knoflook fijn, en zet de kruiderij en de azijn alvast binnen handbereik.

Na ongeveer vijf tot tien minuten in de oven is de schaal heet genoeg. Haal hem voorzichtig (!) uit de oven en plaats hem op het aanrecht. Giet het beslag rustig in de schaal. Mogelijk borrelt het beslag een beetje door de hitte, dus pas op voor spatten. Leg nu de stukken rookworst in een leuk patroontje in het beslag en schuif het bakblik of de ovenschaal terug in de oven. Baktijd: ongeveer een half uur.

Intussen maak je de uiensaus, die traditiegetrouw bij ‘toad in the hole’ hoort. Bak de ui in wat boter, die je eventueel vermengt met wat olie. Het mag best goed bakken. Als de ui bruin, zacht en zoet is, voeg je op het laatst de fijngehakte knoflook toe. Laat een half minuutje meestoven en blus dan af met de balsamico of een andere azijn.

Voeg tijm, rozemarijn, zout en peper toe en bak even mee. Na een half minuutje doe je er een scheut water bij, en het bouillon- of juspoeder. Laat maar lekker pruttelen en inkoken, terwijl de ‘pad in het gat’ gaar wordt. Maak niet te vaak de klep van de oven open, want dan zakt het beslag in elkaar.

De ‘toad in the hole’ is klaar als het beslag bruin gebakken en flink gerezen is. Als je de schaal uit de oven neemt, zakt het deegje wel een beetje in, maar het is een smakelijk wonder om te zien, hoe hoog alles rijst. Tussen al dat fluffy deeg zie je de stukken worst gaar en warm zijn.Dora toad in the hole 1 klein

Snij er parten of punten van, en doe er de uiensaus overheen. Serveer met sla of, zoals ze het in Engeland vaak doen, met witte bonen in tomatensaus. De meeste kinderen zij dol op zoiets. En de meeste mannen ook. En vrouwen. Allemaal.

Dora toad in the hole 2 klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...