PADDENSTOELENGOULASH (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Herfsttijd is paddenstoelentijd! Dus gaan de zwammen de pan in, en niet zo’n beetje ook. Voor dit gerecht gebruiken we gewoon champignons uit de supermarkt, dus als het regent hoef je niet speciaal het bos in voor de wilde varianten. Laat ook eigenlijk maar staan, dat wilde spul. Dan staan er volgend jaar niet drie, maar misschien wel honderd paddenstoelen. Of dat waar is betwijfelen vele deskundigen. Maar het is een leuk argument om geen wilde paddenstoelen te gaan plukken. Nu mag het ook op vele plaatsen niet en je moet wel veel kennis van paddenstoelen hebben voor je er een gaat plukken. Zo, genoeg gekletst: de paddenstoelengoulash!

dora-paddenstoelenhache-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram champignons
  • 250 gram ui of sjalot
  • een teentje knoflook
  • een halve liter groentebouillon of een halve liter water en een bouillonblokje
  • een eetlepel zoute sojasaus (ketjap asin)
  • een laurierblad, twee kruidnagels en vijf jeneverbessen
  • een mespuntje piment of foelie en een volle theelepel paprikapoeder
  • peper en eventueel zout
  • twee eetlepels bloem
  • boter om in te bakken

Begin met het in reepjes snijden van de ui. Zet een pan op een niet te hoog vuur, en smelt er een flinke klont boter in. Daar gaan de uien in. Roer regelmatig om, en zet het vuur eventueel lager als het te hard gaat. De uien moeten langzaam bruin worden. Dat duurt een kwartier, minstens. Dan kun je in de tussentijd de champignons schoonmaken. Houd ze heel, ook de grote! Zet de paddenstoelen alvast klaar.

Behoorlijk bruin

Als de ui bijna zo bruin is als jij wil (dat mag best behoorlijk bruin zijn, hoor), dan doe je de beide eetlepels bloem erbij. Zorg dat het vuur nu laag staat. Roer het mengsel goed door en laat het meel een minuutje meebruinen. Laat het niet verbranden. Als ui en meel bruin genoeg zijn, doe je de bouillon erbij, die je van tevoren hebt opgewarmd. Als je nu goed doorroert en de vloeistof zachtjes aan de kook brengt, zul je merken dat het meel de bouillon bindt. Doe intussen het fijngehakte teentje knoflook, het laurierblad, de kruidnagels en de jeneverbessen erbij, net als de piment of foelie, het paprikapoeder en de sojasaus.

Als de vloeistof zachtjes kookt, voeg je de schoongemaakte champignons toe. De pan zit nu aardig vol, maar de zwammen zullen uiteindelijk veel van hun volume verliezen, omdat ze hun eigen sappen afgeven. Die komen in de bouillon, die daardoor een intense paddenstoelensmaak krijgt. Reken in totaal op een klein half uur stooftijd. Als je vindt dat er nog teveel vocht in zit, dan zet je het vuur tegen het einde van de bereidingstijd wat hoger en kookt het teveel aan vocht weg.

dora-paddenstoelenhache-2

Draai redelijk wat peper uit de molen en proef of er nog zout bij moet (waarschijnlijk niet). De paddenstoelengoulash is klaar. Serveer hem met gekookte aardappelen, of met lekker brood. Als je nog verse peterselie of bieslook in je kruidentuin hebt, kun je dat fijngehakt over je bord strooien. Met een lekkere salade erbij is deze paddenstoelengoulash een complete maaltijd.

champignons

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...