PADDENSTOELENRISOTTO MET PITTIGE GEGRILDE LENTE-UITJES (BIJNA VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zelfs met weinig geld kun je gerechten maken die zo hip zijn, dat ze uit een driesterrenrestaurant lijken te komen. Vandaag gaan we zo’n culinaire maaltijd bereiden, van simpele ingrediënten als een paar champignons en wat lente-uitjes, dingen die vaak in het pakket van de Voedselbank zitten, en die weinig geld kosten als je alles zelf moet kopen.

dora-risotto-lente-uitje-1

Voor vier porties paddenstoelenrisotto met pittige gegrilde lente-uitjes heb je nodig:

Voor de risotto:

 • 250 gram risottorijst
 • 125 gram champignons
 • 100 gram sjalot of ui
 • Een teentje knoflook
 • een halve liter groentebouillon of een halve liter water en een bouillonblokje
 • peper en eventueel zout
 • nootmuskaat
 • 100 gram geraspte kaas
 • een klontje boter

Voor de gegrilde lente-uitjes

 • 200 à 250 gram lente-uitjes (het liefst zo dun mogelijk)
 • twee eetlepels olie
 • een eetlepel Aziatische vissaus
 • als je hebt (graag!): een theelepel sesamolie
 • een halve theelepel gemberpoeder
 • een halve theelepel suiker
 • (rijkelijk) peper en eventueel zout

Bovendien heb je een grillpan nodig voor de lente-uitjes.

Schoonmaken

Begin met het schoonmaken van de lente-uitjes. Haal verlepte blaadjes weg, snij de wortelaanzet eraf en was ze. Droog de lente-ui af met keukenpapier. Maak een marinade van de olie, vissaus, sesamolie, gemberpoeder, suiker en peper. Proef de marinade, en voeg alleen zout toe als ze niet zout genoeg is. De vissaus is immers ook redelijk zout.

Sesamolie is geen alledaags ingrediënt, maar het is niet duur, en je kunt het echt een jaar of langer bewaren, als je het maar in de koelkast zet. Ideaal voor roerbakschotels en salades. We gebruiken gemberpoeder, omdat verse gember gemakkelijk verbrandt in de grillpan. Smeer de lente-uitjes grondig in met de marinade. Daar mag je best je handen bij gebruiken. Laat ze ten minste een kwartier de kruiderij opzuigen, liever langer. Blijf regelmatig de marinade inmasseren.

champignons

Nu heb je ruim de tijd voor de risotto. Snij de ui en de knoflook fijn, en snij de schoongemaakte champignons in plakjes. Als de paddenstoelen erg groot zijn, snij ze dan eerst doormidden. Maak een scheut olie heet in een pan met een dikke bodem of een antiaanbaklaag. Bak de ui totdat ‘ie begint te kleuren, doe er de knoflook bij, en daarna de rijst. Bak de rijst een minuutje mee, en blus dan alles af met de helft van de hete bouillon, vers of van een blokje. Voeg later meer bouillon bij, als de risotto dreigt droog te koken.

Plakjes

Voeg nu pas de plakjes paddenstoel toe, roer om en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag, en laat de rijst ongeveer 25 minuten garen volgens de voorschriften van het pak, onder geregeld roeren. Voeg de peper en eventueel nog wat zout toe, plus een beetje nootmuskaat. Pas tegen het einde van de kooktijd voeg je het klontje boter en een flinke eetlepel van de geraspte kaas toe. Zo wordt de risotto lekker smeuïg.

dora-risotto-lente-uitje-2

Zodra je met de risotto begint, zet je de grillpan op het vuur. Zet het vuur niet te hoog. De groente moet grillen, maar mag niet verbranden voordat hij gaar is. Doe geen olie in de pan. Alle olie die je nodig hebt, plakt al aan de lente-uitjes, of komt van de marinade. Zodra de risotto rustig pruttelt, leg je de lente-uitjes in de grillpan. Draai ze niet na tien tellen om, maar laat ze fijn even grillen, zodat je uiteindelijk bruine randjes ziet. Nogmaals: niet te heet, die pan. Druip er af en toe een beetje van de marinade overheen. Als het goed is, zijn de risotto en de lente-uitjes op hetzelfde moment gaar en klaar. De lente-uitjes blijven knapperig.

Twee stijlen

Serveer bij elkaar op een mooi bord. Strooi geraspte kaas over de rijst, en eventueel wat sesamzaadjes over de lente-uitjes. Het zijn twee stijlen van klaarmaken: Aziatisch en Italiaans. Moet jij eens proeven, hoe goed dat bij elkaar past! Een compleet maal, en met uitzondering van de vissaus vegetarisch van oorsprong. Goedkoop en gemaakt van eenvoudige ingrediënten, die bij elkaar hooguit 2,5 euro kosten, als je alles zelf moet betalen.

dora-risotto-lente-uitje-3

VARIATIES:   Als je dit gerecht helemaal vegetarisch wilt maken, vervang de vissaus dan door sojasaus. Voor wie dat belangrijk vindt: vissaus zou volgens de experts halal zijn, en sojasaus mogelijk een heel klein beetje haram, omdat erover wordt gediscussieerd of er al dan niet een piepklein beetje alcohol vrijkomt bij de bereiding. Oordeel zelf.

LEES MEER:   Sesamolie? Vroeger aten we heel veel dingen niet, die nu doodnormaal zijn:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dat-aten-we-vroeger-niet-nu-wel-dankzij-de-europese-uitwisseling/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...