PADDESTOELEN ‘TOAD IN THE HOLE’

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen. 

Vandaag een vegetarische versie van een oude Engelse klassieker.

Een tijdje geleden, toen er veel rookworst in het pakket van de Voedselbank zat, hebben we een recept gegeven voor het typisch Engelse gerecht ‘toad in the hole’, letterlijk: ‘pad in het gat’. Engelsen gebruiken daar vaak braadworstjes voor, maar Tante Dora wist een heerlijk alternatief te toveren met stukken rookworst.

Nog alternatiever is de vegetarische ‘toad in the hole’ van vandaag, gemaakt met champignons. Voor vier porties heb je nodig:

  • 250 gram champignons (één bakje)champignons
  • een middenmaat ui of een sjalot
  • een teentje knoflook
  • een redelijke mespunt bouillonpoeder, als je hebt: van bospaddenstoelen
  • drie eieren

eieren

  • 30 centiliter melk of room
  • boter of margarine, eventueel met wat olie
  • peper, zout, wat nootmuskaat en een mespunt tijm

In de keuken van tante Dora gebruiken we voor dit recept een metalen bakblik dat van onder dicht is, en waarin je ook op het vuur kunt bakken.

eigeel-tot-creme-kloppenKluts alvast het beslag. Er gaan drie eieren in, 30 centiliter melk of room, en peper, zout en nootmuskaat in. Géén bloem! Dit beslag wordt, als het gebakken is, mooi bruin en puffy. In de Engelse keuken praat je dan over ‘Yorkshire pudding’, die overigens niet met pudding als toetje te maken heeft.

Maak de champignons schoon, en halveer de grote exemplaren. Laat de kleinere heel. Het mogen best flinke brokken paddenstoel zijn. Snij de ui fijn en hak de knoflook. Zet het bakblik op een matig vuurtje, en doe er de boter bij, eventueel met een klein scheutje olie. Doe de fijngesnipperde ui in de pan en bak die tot ze zacht en glazig is.

Dora champignons toad in the hole 1 klein

Voeg de champignons toe en laat ze zachtjes meestoven. Je hoeft geen vocht toe te voegen, want de paddenstoelen verliezen vanzelf al wat vocht. Tegen het einde doe je er de knoflook bij, en tot slot voeg je zout, peper en tijm toe. Omroeren en een beetje mee laten bakken. Keer alle gehalveerde champignons tot slot met de bolle kant naar boven. Zo steken hun ‘kontjes’ boven het beslag uit.

Terwijl je de champignons stooft, zet je de oven alvast aan. Die moet op een redelijk hoge temperatuur voorverwarmen. Tegen de tijd dat de champignons zacht en een beetje bruin zijn, is het bakblik ook heet. Als je niet in je bakblik op het vuur kunt bakken, doe het dan in een koekenpan, maar zet dan wel de bakvorm in de oven. De bakvorm moet goed heet zijn, anders bakt het beslag niet goed.

Giet het beslag in de hete bakvorm en zet alles snel in de oven.Dora champignons toad in the hole 2 klein En nu maar geduld hebben, want je mag tussentijds niet in de oven kijken, anders rijst het beslag niet goed. Na ongeveer 25 minuten mag je kijken. De bovenkant moet dan mooi zijn gerezen en lekker bruin gebakken. Snij punten van de champignon ‘toad in the hole’, en serveer met sla of rauwkost, eventueel met wat brood.

Dora champignons taod in the hole 3 klein

Het gerecht is een lunch- of voorgerecht voor vier, of de basis van een licht avondmaal voor twee. Ook als je alles zelf moet betalen, kost dit gerecht nog geen twee euro. Het vlees mis je niet, want met de zuivel, de eieren en de champignons krijg je voldoende eiwitten en vitamine B binnen. Lekker en gezond eten, en lekker een beetje anders dan anders.

Wil je dat recept van ‘toad in the hole’ met worst nog een keer lezen? Hier komt het:

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/pad-in-het-gat-met-worst/Dora toad in the hole 1 klein

LEES MEER:  ‘Toad in the hole’ is typisch Engels. In de oven geroosterde groenten lusten ze in Engeland ook maar wat graag. Schuif een bakblik met groenten bij de ‘toad’ in de oven, en bak twee heerlijke gerechten samen gaar. Een zeer compleet maal, buikjes rond:

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/in-de-oven-geroosterde-wintergroenten-vegetarisch/prei

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...