PAPRIKASALADE gaar gestoofd in een dressing

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

paprika rood

Er zitten niet eens zoveel ingrediënten in dit gerecht, en al helemaal geen dure ingrediënten, maar deze paprikasalade is extra lekker omdat ‘ie eerst gebakken is. Voor vier porties salade ‘erbij’ of voor twee porties als een serieus voorgerecht heb je nodig:

  • een grote paprika van ongeveer 250 gram
  • een sjalot van ongeveer 75 gram of een kleine ui
  • een teentje knoflook
  • tijm, zout en peper
  • (olijf)olie om in te bakken
  • een theelepel sesamolie
  • twee eetlepels balsamicoazijn
  • een eetlepel pijnboompitjes

pijnboompitten

Snij eerst de groente. De ui en de paprika worden in smalle reepjes gesneden, de knoflook wordt fijngehakt. Doe een flinke scheut (olijf)olie in een wokpan of koekenpan, en zet die op een matig vuur. Bak de uienreepjes zacht en een klein beetje bruin. Dat duurt ongeveer drie minuten. Schep de ui uit de pan en houd apart. Zet het vuur hoger.

Als de olie goed heet is, doe je de paprikareepjes in de pan. Die moeten goed bakken, bijna roosteren. Regelmatig omscheppen, want roosteren is wat anders dan zwart verbranden. De roostersmaak gaat ook in de olie zitten. Dat roosteren ruik je ook, maar dat is oké: geen paniek.

Als de paprika zacht maar nog knapperig, en hier en daar langs de randjes gekleurd is, zet je het vuur laag en doet er de gehakte knoflook en de tijm bij. Even kort meebakken en daarna afblussen met twee eetlepels balsamico. Doe er nu ook de theelepel sesamolie bij, en het zout en de peper. Voeg weer de bruine uien toe. Goed omroeren en op het allerlaagste vuurtje alles goed doorwarmen.

Op deze manier worden de paprika en de ui als het ware kort gestoofd in de saladedressing. Zo dringen de smaken goed in de paprikasalade. Na een paar minuutjes doorwarmen zet je het vuur uit en laat de groente afkoelen. Af en toe omscheppen, zodat alle reepjes groente flink door de dressing rollen. Rooster in de tussentijd de pijnboompitjes, en laat ze afkoelen op keukenpapier.

Als de paprika afgekoeld is tot kamertemperatuur, is het een salade geworden. Doe de paprikasalade in een mooie schaal en strooi er de pijnboompitjes overheen. Als salade ‘erbij’ kun je de paprika ook in kleinere bakjes scheppen. Met brood erbij heb je een lekker voorgerecht, bijvoorbeeld voorafgaande aan pasta.

Pijnboompitten, balsamicoazijn en sesamolie lijken dure ingrediënten, maar ze zijn tegenwoordig voor weinig geld te krijgen in goedkope supermarkten zoals Aldi. Voor het geld hoef je deze bijzonder smaken niet meer te laten. Bovendien blijven ze, mits bewaard in de koelkast, een eeuwigheid goed. Je hebt dus lang plezier van je investering.Dora paprikasalade gebakken klein

Paprika zit regelmatig in het pakket van de Voedselbank, net als uien. Maar ook als je de ingrediënten zelf moet kopen, ben je voor een dergelijke paprikasalade niet veel meer kwijt dan een euro.

LEES MEER:  Je kunt de paprika ook roosteren, liet Tante Dora al eerder zien:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/salade-van-geroosterde-paprika-vegetarisch/Dora paprikasalade

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...