PASTA MET MAKREEL

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

pasta

In het voedselbank-pakket zit regelmatig pasta. Daar kun je een bolognese-saus bij maken, met gehakt en tomaten, of iets met champignons. Maar een niet zo dure gerookte makreel is weer eens wat anders. Het is een gemakkelijk te bereiden visgerecht zonder graten.

Dora pasta makreel 1 klein

Voor vier porties heb je nodig:

 •  pasta, 250 gram, bijvoorbeeld tagliatelle
 • een gerookte makreel van ongeveer 300 gram
 • 400 gram crème fraîche (twee bekertjes)
 • een teen knoflook
 • een theelepel sambal
 • een volle theelepel paprikapoeder
 • als je hebt: een eetlepel kappertjes
 • zoveel verse groene kruiden als je kunt oogsten
 • peper en zout
 • (olijf)olie

Gerookte makreel is een wat ondergewaardeerde vis. Dat is jammer, want hij laat zich overal in verwerken, en is lekker en gezond. Als je nou praat over een hele goede bron van omega 3 (goed voor hart en bloedvaten), dan is het deze vis wel. De pastasaus is bovendien heel gemakkelijk te maken.

Pulk eerst de makreel uit elkaar. Dat is niet moeilijk. Stroop het vel er voorzichtig af, en pluk eerst de ene helft van het visvlees van de graat. Doe dat maar met je handen, dan kun je de graten goed voelen. Een makreel heeft weinig graten, maar in de buurt van de kop steken er weleens een paar uit.

Als de ene helft van de graat is, draai je de vis om. Dan pulk je ook de andere helft los. Als het goed is blijven dan alleen de graat, de kop, het vel en wat losse graten over. De in stukken geplukte, graatloze vis zet je apart.

kruidentuintje

Oogst in je kruidentuin of in je kruidenpotjes zoveel mogelijk verse kruiden, zoals peterselie, munt, bieslook en/of basilicum. Was de kruiden en hak ze fijn.

Druk de knoflook door een knoflookpers, en doe die in een pan met een bodempje olijfolie, en zet ‘m op het vuur. Niet te heet laten worden. Als de knoflook zacht is, na een minuutje stoven meestal, doe je er de crème fraîche bij. Roer goed door. Daarna doe je er de sambal en het paprikapoeder  in. Kijk hoe mooi roze de saus al kleurt: visroze!

Breng de saus aan de pruttel, en voeg er daarna de plukjes makreel bij. Laat die doorwarmen. Houd de kooktijd van de pasta in de gaten. De in dit recept gebruikte tagliatelle (je weet wel: lintpasta) heeft zes minuten nodig. Zorg dat de pasta gaar en klaar is, als de saus het ook is. Voeg op het laatst de kappertjes en de verse kruiden aan de saus toe, en proef of alles zout genoeg is. Doe er desnoods een snuifje zout bij.

Plof de uitgelekte pasta in de pan met saus en roer goed om. Schep de tagliatelle op de borden. Je hoeft er geen kaas over te strooien, dat bederft de vissmaak maar. Wat wel lekker is, is een draai aan de pepermolen boven je bord. De grove zwarte peperkruimeltjes geven het gerecht een extra ‘bite’, die je vast lekker vindt. Serveer deze pasta met makreel samen met een frisse bak sla.Dora pasta makreel 2 klein

Een lekker en gezond diner dat weinig kost, zelfs als je alle ingrediënten zelf moet kopen. Wie slim inkoopt, is voor een portie van deze jammie pasta niet veel meer dan een euro kwijt.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Arie schreef:

  Kleine tip: ik vries het ¨afval¨ van de vis in, en kook daar eens in de tijd visbouillion van. Met die bouillion kan je alle kanten op. Door de risotto, als basis voor vissoep etc..