PASTA MET TONIJN EN HEEL WEINIG KOKEN

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we pasta met tonijn, waar je waarachtig niet lang voor in de keuken hoeft te staan. Alleen de pasta moet je even koken. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

In de kratjes van de Voedselbank in Arnhem liggen vandaag onder andere pasta en tomaten. Een prima basis voor een prima pastaschotel, die met de sla die ook in het pakket zit, een complete, voordelige en smakelijke maaltijd vormt. Een belangrijk plus: behalve de pasta hoeft vrijwel niets te worden gekookt.

Voor vier porties heb je nodig:

• 400 gram tomaten

• een blik tonijn, ongeveer 150 gram uitlekgewicht, naturel zonder olie

• een teen knoflook (of twee, als je durft)

• 400 gram pasta (wij gebruikten penne)

• veel verse kruiden, bij voorkeur (ook) basilicum

• zout en peper

• olie

In dit gerecht bestaat het kookgedeelte eigenlijk alleen uit de pasta, en uit het licht aanstoven van de knoflook in wat olie. De meeste bereidingstijd gaat op aan het snijden en klaarzetten. Begin met de tomaten. Snij die doormidden en haal de pitjes en het vocht eruit. Je wilt ‘droge’, zo goed als rauwe tomaat in je pasta, zonder vocht. Snij de ontpitte tomaat in kleine stukken en zet klaar.

Open het blik met tonijn en giet het overtollig vocht af. Prak de vis zodanig, dat er niet te kleine brokjes en vlokjes ontstaan. Zet de vis ook apart. Als laatste voorbereiding hak je de knoflook en de kruiden fijn. Kijk maar wat je in je kruidentuintje hebt staan. Basilicum is wel belangrijk, omdat het goed samengaat met vis, en heel goed past bij tomaten. Maar je kunt er ook peterselie of bieslook bij doen.

Kookinstructies

Als je slim bent, breng je onder het snijden het kookwater voor de pasta aan de kook. Doe de spaghetti, macaroni of penne in het kokende zoute water, en volg de kookinstructies. Maak in een wok- of hapjespan een flinke scheut olie niet te warm, kort voordat de pasta gaar is. Doe de knoflook in de olie en laat die een halve minuut aanstoven, onder regelmatig roeren. Doe een beetje meer olie in de pan dan normaal, want de olie vormt een klein beetje een ‘saus’. Door de knoflook krijgt de olie een aangename knoflooksmaak.

Giet de pasta af en stort die meteen in de warme pan met knoflookolie. Schep de olie door de pasta, en voeg vervolgens de tomatenblokjes, de tonijn en de gehakte kruiden toe. Blijf omscheppen. Tot slot proef je of er nog zout en peper bij moet. Wees maar royaal met peper, dat geeft pit aan de vis. Warm de schotel goed door, maar let erop dat er niets meer gaat pruttelen. Denk eraan, dat de tomaten koud worden toegevoegd. Nogmaals: goéd doorwarmen, anders blijft je bord eten lauw.

Rauwe smaak

Schep de pasta op de borden, en garneer eventueel met nog wat verse kruiden. Je hoeft er geen kaas over te strooien, dat zou ook zonde zijn van de frisse, rauwe smaak van de tomaten. Met wat sla erbij is dit een compleet maal. Duur is deze schotel niet, zelfs niet als je alles zelf moet kopen. Al met al ben je vast niet meer dan twee euro kwijt.

LEES MEER: In ons archief met recepten vind je diverse maaltijden met (goedkope) vis:

VISPOTJE MET ERWTJES

Dit vind je misschien ook leuk...