PASTASAUS MET CHAMPIGNONS EN ERWTJES
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Op dagen dat het dit voorjaar bijna herfst lijkt, maakt Tante Dora een pastasaus met paddenstoelen. en lekker pastasausje op basis van room, dat bovendien goedkoop en aangenaam snel te maken is.
Voor vier porties heb je nodig:
- 250 gram champignons
- 300 gram doperwten, diepvries of uit blik
- een sjalot, ongeveer 75 gram
- een flinke teen knoflook
- 100 gram (rauwe) ham
- 200 gram room (kookroom of ongeklopte slagroom)
- tijm en een snufje nootmuskaat
- zout en peper
- voor de garnering: fijngehakte bieslook, peterselie en/of basilicum
Wokkelpasta
Tante Dora Kook maakt het gerecht meestal klaar met fusili, ofwel ‘wokkelpasta’, zoals het in de volksmond heet. De saus gaat mooi in de ribbeltjes van de fusili zitten, waardoor je bij elke hap veel smaak in je mond krijgt. De doperwten komen uit blik of uit de diepvries. Als je diepvrieserwtjes gebruikt, dan moet je ze enige minuten vóór het einde van de kooktijd aan de saus toevoegen. Blikerwten doe je er helemaal aan het einde bij.
Maak de champignons schoon en snij ze in niet te kleine plakjes. Snij de sjalot wel heel fijn, en hak of pers de knoflook. Snij de ham in reepjes. Doe olie in een braadpan of hapjespan en laat die op een niet te hoog vuur heet worden. Doe de fijngehakte sjalot in de pan. Als die glazig begint te worden, doe je de champignons erbij. De paddenstoelplakjes zijn klaar, als ze zacht en een beetje bruin zijn. De knoflook gaat er pas bij als de champignons zo goed als gaar zijn, anders verbrandt het.
Strooi tot slot een halve theelepel tijm over de bijna gare paddenstoelen en schep om. Dan giet je de room erbij. Breng de room al roerend heel zachtjes aan de kook, en warm alles door op een laag pitje. Maak de saus op smaak met zout, peper en een snuifje nootmuskaat. Nu doe je er de stukjes ham erbij, en tot slot de doperwtjes. Laat de saus nu niet meer koken. Zorg dat de fusili precies op het juiste moment gaar en afgegoten zijn. Schep de pasta door de saus en serveer. Je mag er kaas overheen strooien, maar dat hoeft niet. Een beetje verse, fijngehakte kruiden is wel lekker, en ziet er ook nog mooi uit.
Zelfs als je alles zelf moet betalen, is deze pastasaus niet duur. Saus voor vier royale porties kost je, als je alles zelf moet kopen, hooguit drie euro. Daar zit dus al heel veel groente in. Met wat sla erbij zit je goed te eten. Als de pasta een beetje al dente is, dat wil zeggen: beetgaar, en je kookt de erwtjes niet kapot, dan heb je een pastagerecht met veel bite.
VARIATIES: Je kunt de saus gemakkelijk vegetarisch maken, door de ham weg te laten. Je kunt eventueel tijdens het koken geraspte kaas in de room laten smelten, als je als vegetariër bang bent dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt.
LEES MEER: Er zit vandaag ook rookworst in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Daarmee kun je jouw pastaschotel ook lekker Hollands klaarmaken:
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl