PERZIKEN MET ROOM

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

dora-perziken-met-room-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • totaal 350 gram perziken, dus ongeveer vier à vijf wilde perziken
  • twee eetlepels abrikozenjam
  • zes eetlepels water
  • een eetlepel honing
  • 200 gram crème fraîche (een beker)

Van de totaal 350 gram perziken gebruik je 125 gram om er puree van te maken, en 225 gram om er plakjes van te snijden, ongeveer éénderde tegenover tweederde dus. Schil de perziken en snij tweederde van het fruit in niet te dunne plakjes. De rest verwerk je tot een soort pulp, door die in een blender te doen, te raspen op de grove rasp, of heel fijn te snijden en eventueel nog wat te prakken met een vork. Het is de bedoeling dat je toch nog wat stukjes proeft.

Rauwe perzik

Meng de rauwe perzikenpuree samen met de honing door de crème fraîche. In de room gebruiken we rauwe perzik om de smaak zo natuurlijk mogelijk te houden. Zet de room een moment opzij. De plakjes gaan we een soort glazuurlaagje geven. Doe de twee eetlepels abrikozenjam met zes eetlepels water in een pannetje. Verwarm de ingrediënten langzaam op een laag vuur totdat het sausje heel zachtjes gaat pruttelen. Laat het een minuutje bubbelen en roer het goed door.

Als je goede (biologische) abrikozenjam gebruikt, dan drijven er uiteindelijk vlokjes oranje vruchtvlees door je saus, die er erg lekker uitzien. Maar ook met een beetje minder abrikoos geeft abrikozenjam een lekkere smaak aan de perzik. Leg de plakjes een minuutje in de hete saus en schep ze om, zodat elk plakje een beetje hitte van de pan krijgt, en met een abrikozenglazuurtje bedekt wordt. Niet lang doorkoken, want dan worden de plakjes perzikenmoes.

dora-perziken-met-room-2

Schik wat van de perzikenplakjes op een mooi bord, en leg er een torentje room vlak naast. Als je het in je kruidentuin hebt staan, dan kun je een blaadje munt in de room prikken, als garnering. Munt in je toetje is een beetje ouderwets aan het worden, maar daar trekken wij van Dora ons natuurlijk niets van aan. Kijk aan: een prima smakend dessert, niet te zoet en met vers fruit bereid. Duur is dit toetje niet, zelfs als je alles zelf moet betalen. Als je slim inkoopt, dan kosten deze vier luxe nagerechten samen ongeveer een euro.

LEES MEER: Er staan meer recepten met verse perzik op onze site, zoals deze:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittige-curry-met-perziken/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...