PIE VAN POMPOEN ONDER EEN DAKJE VAN BLADERDEEG

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dora pompoen pie 1

Het is weer herfst: tijd voor lekkere en stevige maaltijden uit de oven! Die maaltijden hoeven niet duur te zijn, als je producten van het seizoen koopt. Pompoen is zo’n seizoensproduct, en nu overal goedkoop te krijgen. Zelfs de Voedselbank deelt wel eens pompoenen uit. Hier een smakelijk recept met een bijzondere groente, die eigenlijk best ‘gewoon’ is. Het is een ‘pie’ (spreek uit: ‘paai’), een gerecht uit de traditionele Engelse keuken.

Voor vier porties heb je nodig:

 •  375 tot 400 gram pompoen, geschild, ontdaan van pitten, en in dobbelsteentjes gesneden
 • 150 gram braadworstjes of 150 gram vegetarisch gehakt
 • 175 gram (rode) uien
 • een teen knoflook
 • vier velletjes bladerdeeg (diepvries)
 • flink wat rozemarijn en tijm, het liefst vers
 • drie eetlepels crème fraîche
 • drie eetlepels water
 • een flinke theelepel mosterd
 • een mespuntje foeliepoeder
 • zout en peper
 • eventueel een mespunt bouillon- of juspoeder
 • (olijf)olie om in te bakken
 • een ei (of melk) om het bladerdeeg mee in te smeren

Verder heb je een ovenschaal nodig, bijvoorbeeld een lasagneschaal van 20 x 25 centimeter, en een ruime braadpan.

Halal 

Begin met het maken van de gehaktballetjes van de braadworstjes. In dit recept hebben we runderbraadworstjes gebruikt, maar je kunt ook varkensworstjes gebruiken, of worstjes van de halal slager. Haal de velletjes eraf, en draai er soepbalgrote balletjes van. Worstvlees is ideaal, want je hoeft er geen paneermeel en ei aan toe te voegen. De slager doet er een spulletje in waardoor alles netjes aan elkaar blijft plakken, zonder smaakverlies. Bovendien is het vlees al goed gekruid.

Bij gebruik je vleesloos gehakt kan je eventueel wat peper/zout en provinciaalse kruiden en een half eitje en wat paneermeel toevoegen, om er daarna na goed dorkneden balletjes van te rollen.

Zet een braadpan op een middelmatig hoog vuur en doe er een scheutje olie in. Als de olie heet is, rol je de balletjes erin. Niet meteen roeren, anders roer je de balletjes kapot! Laat maar even bakken, dan komt de bal veel gemakkelijker los van de bodem. Zorg dat alle balletjes een mooi bruin korstje krijgen. Later in de oven worden ze ook door en door gaar.

Pompoenblokjes

Haal de balletjes uit de olie en zet ze weg. Doe nu in één keer de pompoenblokjes en de in reepjes gesneden uien in de resterende olie. Rode uien zijn favoriet vanwege de kleur, maar het mogen ook ‘bleke’ uien zijn. Laat maar goed bakken. Samen met de smaak van de gehaktballetjes zorgen de aanbaksels van de groenten voor veel smaak. Niet laten aanbranden natuurlijk. De pompoen en de ui mogen wel een minuutje of tien bakken. Af en toe roeren. Voeg dan de fijngesneden knoflook toe en bak die even mee, samen met de schep mosterd, de foelie en de grof gehakte kruiden. Dan de ballen er weer bij, en dan gaan het water en de crème fraîche in de pan. Zo ontstaat er een licht gebonden sausje, waarin de groenten en de balletjes straks in de oven garen.

Dora pompoen pie 2

Zet het vuur laag en strooi wat zout en peper over het gerecht. Proef wat vooraf. Is het zo pittig en herfstig genoeg? Je kunt eventueel een mespuntje jus- of bouillonpoeder toevoegen, om er meer smaak aan te geven. Als je tevreden bent, stort je alles in de ovenschaal. Verdeel de groenten en de balletjes gelijkmatig over de bodem. Van vier plakjes ontdooid bladerdeeg knutsel je een dakje over de schotel, die alles goed afdekt. Maak een klein gaatje in het midden van het deeg, bij wijze van ‘schoorsteentje’.

Geen ei!

In de keuken van Tante Dora bleek op het laatste moment dat er geen ei meer in de koelkast lag, om het bladerdeeg mee in te smeren. Van een geklutst ei wordt de boel mooi bruin en glanzend. Maar, geen paniek! Ook van een likje melk bovenop wordt het bladerdeeg mooi bruin.

Dora pompoen pie 3

Zet de schaal een half uurtje in een redelijk hete oven. Het bladerdeeg moet gaar en bruin zijn. Schep bij het opdienen door het dakje van deeg heen, en schep de vulling met een stuk van het dakje op je bord. Je zult merken dat de vulling in een soort ragout veranderd is, en dat de pompoen een beetje zoetig smaakt, wat prima combineert met de uien en het pittige gehakt. Een schijnbaar luxe gerecht voor vier, voor hooguit drie euro, als je alles zelf moet betalen.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...