PITA PIZZA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag koken we letterlijk een gerecht van de dingen die we nog in de koelkast hadden liggen. Een recept met restjes, maar met een volwaardige smaak. In de ijskast van het Tante Dora lagen nog wat vergeten afbak pitabroodjes, er stonden aangebroken potjes met pesto en olijven te wachten op een beter leven, en van de overbakken macaronischotel was nog een half zakje geraspte kaas over. We moesten alleen een tomaatje bijkopen, en uit de bak met kruiden plukten we wat basilicum. Een lekker lunchgerecht voor bijna niets, waar kinderen ook gek op zijn.

Dora pita pizza 1

Voor vier porties pita pizza heb je nodig:

  • een pakje met vijf afbak pitabroodjes
  • twee tomaten, samen ongeveer 150 gram
  • drie eetlepels groene of zwarte olijven zonder pit
  • drie eetlepels (rode) pesto
  • 125 gram geraspte kaas
  • als je hebt: verse kruiden zoals basilicum
  • peper en zout
  • olie

Snijden

Begin met het snijden van de dingen waarmee je jouw pita pizzaatjes wilt beleggen. Snij de ontpitte olijven in ringetjes, de tomaat in dunne plakken, en de basilicum of andere kruiden in smalle reepjes. Daarna snij je de pitabroodjes voorzichtig (!) in de breedte middendoor, zodat je twee helften krijgt. Leg de halve broodjes met de gladde kant naar beneden op een licht ingevet bakblik. Kwast een beetje olie over de kruimige kant, die nu boven ligt. Zorg dan de bovenkant mooi egaal ingevet is.

Smeer de pesto op elk broodje, niet te dik, maar je moet de pesto wel kunnen proeven. Daar komen de dunne plakken tomaat op, de olijvenringetjes en de gesneden verse kruiden. Strooi er een beetje zout en peper overheen. Daarna bedek je de groente met geraspte kaas. Zorg dat alles lekker onder een dekentje van kaas zit, dan verbrandt er niets.

Dora pita pizza 2

Schuif het bakblik met de pita pizza’s in de oven. Je hoeft niet voor te verwarmen. Laat de pizza’s vijftien tot twintig minuten bakken. Het brood is dan afgebakken en door de olie knapperig geworden. De kaas is gesmolten en de groenten gaar. Lekker, zo’n knapperige bodem en die knapperige groenten met pestosmaak. Als het goed is, dan trekt de kaas draden, zoals het hoort bij een goede pizza.

Afkoelen

Begin niet meteen te eten, maar laat de pita pizza’s een minuutje of tien afkoelen, anders brand je je mond. Een lekker lunchgerecht, bestaande uit twee of drie pizzaatjes, eventueel vitaminerijker gemaakt met een pluk sla ernaast. Het smaakt prima. En de koelkast is weer een beetje leger.

Dora pita pizza 3

VARIATIES: Je kunt er natuurlijk van alles op leggen, op die halve pitabroodjes. Plakjes champignon bijvoorbeeld, uienringen of spinazie. Plakjes worst of ham zijn er ook lekker op. Je kunt het zo vegetarisch maken als je zelf wilt.

LEES MEER:   Ook uit het afbakafdeling: afbak Turks brood, gevuld met lekkers:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/gevuld-turks-brood-vegetarisch/

voedselbankrecepten header

Dit recept  is al eerder in de serie voedselbankrecepten van Tante Dora  geplaatst. Dora Besparen geeft regelmatig recepten die met weinig geld iets lekkers op tafel geeft.

Dit vind je misschien ook leuk...