LEKKER SNACKEN dus PITTIG GEROOSTERDE KIKKERERWTEN (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Snacks hoeven niet per se half giftige calorieënbommen te zijn. Ze kunnen ook gewoon ‘echt’ voedsel zijn, zoals dit recept voor pittig geroosterde kikkererwten. Niks geen chemische toevoegingen, geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, maar puur natuur. Gewoon groente, maar dan anders: knapperig, pittig en heel gezellig voor de komende borrelavondjes in december. En oh zo makkelijk te maken!

dora-geroosterde-kikkererwten-1

Voor een schaaltje geroosterde kikkererwten heb je nodig:

  • een blik gekookte kikkererwten, uitlekgewicht 240 gram, of zelf gekookte
  • drie theelepels currypoeder of kerrie
  • een halve theelepel knoflookpoeder
  • een theelepel paprikapoeder
  • een mespunt gemberpoeder
  • een piepklein (!) mespuntje chilipoeder
  • een snufje zout
  • een royale eetlepel olie

Droog

Giet de erwten af en spoel ze schoon. Laat ze even uitlekken in een vergiet, en droog ze dan af met een schone theedoek of met keukenpapier. De erwten moeten verregaand droog zijn. Voeg dan de kruiden, het snufje zout en de olie toe. Meng alles goed door elkaar, zodat alle kikkererwten zijn bedekt met een dun laagje gekruide olie. Gebruik geen verse knoflook of verse gember, want die verbranden in de oven.

Spreid de erwten uit over een bakblik, zodanig dat geen erwt op de andere ligt. Schuif het bakblik in een redelijk hete oven, en rooster de erwten gedurende 30 à 35 minuten. Schep ze elke tien minuten om. De erwten zijn klaar, als ze bruin en knapperig zijn. Controleer de graad van knapperigheid tijdens het omscheppen van de erwten. Ze moeten door en door knapperig zijn, maar je moet er niet je tanden op breken.

dora-geroosterde-kikkererwten-2

Na ongeveer een half uur haal je de erwten uit de oven en legt ze even op een stuk keukenpapier om de overtollige olie kwijt te raken en af te koelen. Dat was alles! Probeer maar. En probeer er vervolgens maar eens af te blijven. Moeilijk! Je kunt de pittig geroosterde kikkererwten serveren als snack, maar je kunt ze ook over je salade strooien. Als er wat overblijft, kun je de erwten in een goed afsluitbaar bakje bewaren. Maar er blijft vast niets over, daarvoor zijn ze te lekker. En toch is het gewoon groente, hè. Ongelofelijk. En goedkoop is het ook. Wie alles zelf moet betalen en slim is, is hooguit drie kwartjes kwijt.

VARIATIES:   Dit recept van geroosterde kikkererwten heeft een duidelijk Indiase smaak. Maar je kunt ook andere kruiden gebruiken, zoals tijm en andere Italiaanse kruiden, voor een Italiaanse bite. Of barbecue- of shoarmakruiden, voor een ander exotisch culinair uitstapje.

LEES MEER:   Nog zo’n toprecept met kikkererwten: falafel. Tante Dora legt uit hoe je die zelf maakt:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/falafel-met-knoflooksaus-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *