PITTIGE CURRY MET PERZIKEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vorige week maakten we een lekker toetje met de nu volop verkrijgbare perziken. Vandaag borduren we hartig voort op het perziken-thema, met een pittige curry met perziken. Het is geen moeilijk recept, en het kost weinig geld, zelfs als je alles zelf moet kopen. En het smaakt heerlijk, aldus Tante Dora.

Dora curry perziken 1

Voor vier porties heb je nodig:

 • 300 gram kipfilet
 • twee perziken, ongeveer 350 gram
 • 150 gram uien of sjalot
 • één of twee teentjes knoflook
 • een flinke eetlepel currypoeder, bijvoorbeeld Hindoestaans-Surinaams
 • twee theelepels sambal (of meer, als je durft)
 • als je hebt: kerrieblad, ongeveer een eetlepel
 • als je hebt: twee theelepels vissaus
 • zout en eventueel peper
 • olie om in te stoven
 • rijst, zoveel je lust

Roerbakken

Omdat we de curry gaan roerbakken, is het verstandig om zoveel mogelijk alle ingrediënten voor te bereiden. Dan kun je alles snel achter elkaar in de (wok)pan doen, zonder eerst tussendoor allerlei dingen te hoeven snijden. Begin met het schillen en in halve maantjes snijden van de perziken. Snij de ui in reepjes, en de kipfilet in reepjes of blokjes. Hak de knoflook fijn. Doe het currypoeder, de kerrieblaadjes en de sambal op een schoteltje, dan staat dat ook gereed.

Verhit de olie in een redelijk hete braadpan of wok, en bak daarin de kipstukjes. Die moeten gaar zijn en een bruin randje krijgen. Schep de gare kip uit de pan en houd het vlees apart. Doe nu de ui in de pan, en laat die ook maar een beetje kleur krijgen. Als de reepjes ui bruinig worden, doe je de knoflook en de perzik erbij en bakt die een half minuutje mee. Dan doe je de currykruiden, de kerriebladeren en de sambal door de groente. Roer goed om, en geeft alles een halve minuut de hitte van de pan.

Zacht en glazig

Doe het vlees terug in de pan, roer nogmaals goed om, en giet er water bij, ongeveer een bekertje. Voeg nu ook de vissaus toe. Breng alles aan de kook, zet het vuur heel laag, en stoof het gerecht in ongeveer tien minuten gaar. De perzik moet zacht en een beetje glazig zijn. Proef of de curry gekruid genoeg is. Als je geen (zoute) vissaus gebruikt, moet je meer zout toevoegen. Een beetje gemalen peper maakt de curry nog pittiger.

Dora curry perziken 2

Kook tijdens het bereiden van de curry de rijst. Schep de rijst in een diep bord, en doe er een royale schep van de curry overheen. Je kunt het gerecht bestrooien met verse kruiden, bijvoorbeeld koriander of peterselie, of met nootjes of sesamzaadjes. Je zult merken dat het licht zoetzure van de perzik goed bij de currysmaak past.

VARIATIES: Je kunt deze curry ook met andere, vergelijkbare vruchten maken, en zelfs met perziken uit blik, als je die toevallig hebt. Perziken uit blik zijn wel zoeter dan verse, en je moet ze niet meekoken. Je kunt het vlees vervangen door vegetarische brokjes of tofu.

LEES MEER:   Voor de liefhebbers van perziken, om nog eens na te lezen: in sinaasappelsap gestoofde perziken met muntroom:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/in-sinaasappelsap-gestoofde-perziken-met-muntroom/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...