PITTIGE KOMKOMMERTOREN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vorige week zongen we een loflied op de voedzame aspecten van de komkommer. Maar laten we ook niet vergeten hoe goedkoop komkommers zijn, juist nu. Daarom maken we vandaag een lekker hapje vooraf of voor erbij, waarin komkommerplakjes een hoofdrol spelen. Plus een lekker pittig vullinkje voor ertussen, op basis van dikke yoghurt. Wat een geluk dat er vaker Griekse of Turkse yoghurt in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit!

Voor vier porties van ongeveer drie pittige komkommertorentjes heb je nodig:

  • een niet te dikke komkommer
  • 200 gram Turkse of Griekse yoghurt, of andere vaste yoghurt
  • een afgestreken eetlepel tomatenketchup
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • een paar drupjes tabasco (pas op!)
  • zout en eventueel peper
  • voor de garnering: verse kruiden zoals munt of peterselie

Verder heb je cocktailprikkers nodig.

Romig

Maak eerst de romige vulling, door in een schaaltje de yoghurt, de ketchup, het paprikapoeder en de drupjes tabasco goed door elkaar te mengen. Wees voorzichtig met de pepersaus: het moet licht pittig zijn, maar je moet niet je mond branden. Als je geen tabasco hebt, kun je ook een half theelepeltje sambal of een piepklein mespuntje chilipoeder gebruiken. Gewoon wat extra draaitjes aan de pepermolen geven kan ook. Roer goed om en proef of er nog zout en peper bij moet. Nogmaals roeren en ten minste tien minuten laten staan.

Maak intussen de komkommer schoon. Wij schilden de komkommer, maar je mag de schil er ook om laten zitten. Snij er plakjes van, die niet dikker zijn dan een halve centimeter. Maak nu de torentjes op. Schep met een theelepel genoeg pittige yoghurt op het onderste plakje om er een tweede plakje op te plakken. De vulling mag er best een beetje uitlopen. Nog een plakje, en tot slot een laatste toefje bovenop. Met een prikker houd je de drie plakjes en de vulling goed bij elkaar. Garneer met een blaadje munt, peterselie, of een sprietje bieslook.

Serveer in porties van drie of vier. Heerlijk als licht maar pittig voorgerecht, of als een soort sla-op-een-prikker voor erbij, bijvoorbeeld bij een zomersoepje. Duur is dit gerecht niet, zelfs niet als je alles zelf moet aanschaffen. Wie slim inkoopt, is voor drie kwartjes klaar.

LEES MEER:   Nog een gerecht met komkommer en Griekse yoghurt:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/marokkaanse-kikkererwten-vegetarisch/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...