PITTIGE LINZENSOEP MET CITROEN (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een pittige soep met rode linzen en maïs, lekker opgefrist met citroen. Er zit heel veel groente in, en geen spatje vlees. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

voedselbankrecepten headerEr zijn bepaalde producten die je lang kunt bewaren, die niet duur zijn, maar waar je wel heel veel gerechten mee kunt koken. Met andere woorden: je kunt er maar beter een voorraadje van in huis hebben. Zoals van rode linzen bijvoorbeeld. Vandaag zitten er citroenen en bouillonblokjes in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Samen met de rode linzen en een aantal andere goedkope ingrediënten maken we daar een bijzonder soepje van. Een lekker pittig soepje bovendien: echt iets voor het kwakkelweer van deze februari.

dora-pittige-linzensoep-1

Voor vier porties heb je nodig:

 • 200 gram droge rode linzen
 • een blikje gare maïskorrels, 140 gram uitlekgewicht
 • winterpeen, ongeveer 125 gram
 • ui of sjalot, ongeveer 100 gram
 • twee tenen knoflook
 • een kleine (onbehandelde) citroen
 • twee theelepels currypoeder
 • een theelepel komijnpoeder (djintan)
 • twee volle theelepels sambal
 • driekwart liter groentebouillon, of driekwart liter water met een bouillonblokje
 • eventueel peper en zout
 • olie om in te bakken

Bovendien heb je een blender of roerstaaf nodig.

Grove stukken

Snij de ui en de winterpeen in niet te grove stukken. Bak ze een paar minuten aan in de olie, in een soeppan of braadpan. Roer regelmatig om, tot de ui glazig en gaar is. Dan gaan de knoflook, de sambal, het currypoeder en de djintan erbij, die je hooguit een half minuutje meebakt. Schep de uitgezochte en gewassen rode linzen erdoor, en giet na een minuutje de (hete) bouillon in de pan. Laat de maïskorrels uitlekken en voeg ze toe. Breng de soep aan de kook en blijf af en toe roeren.

De soep moet ongeveer 20 minuten zachtjes gaar koken. Intussen heb je tijd om de citroen klaar te maken. Omdat je ook de schil verwerkt, is het aan te raden om een onbehandelde citroen te gebruiken. Rasp genoeg schil van de citroen om een theelepel te vullen. Pers de citroen vervolgens uit.

citroenraspAls de soep een minuutje of twintig gekookt heeft, dan doe je ‘m in de blender, of zet er de roerstaaf in. Maak de soep niet te fijn: het is lekker als er nog kleine stukjes in zitten. Dan heb je wat te kauwen. Voeg tot slot de citroenrasp en het citroensap toe en roer om. Laat het sap kort en zachtjes meekoken en proef of de soep zo goed is. Strooi er eventueel nog wat zout of peper door.

Citroenig

De soep is pittig en citroenig, maar zeker niet zuur. Hij is mooi geel, en hij vult prima. Vergis je niet: er zit ruim een pond groente in! Je kunt de pittige linzensoep serveren met een toefje crème fraîche, of er ter garnering een dun schijfje citroen op laten drijven. Maar dat hoeft niet. Een lekker stuk brood of een bruine boterham maakt het geheel compleet. Duur is deze soep niet, zelfs als je alles zelf moet kopen. Reken op ongeveer 2,5 euro voor vier volle kommen, echt niet meer.

dora-pittige-linzensoep-2

LEES MEER:   Hoera voor bonen, erwten en linzen!

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/hoera-voor-erwten-bonen-en-linzen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...