PITTIGE MAÏS MET PITJESKAAS ( met vega variant!)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Wat moet je in hemelsnaam met zo’n blikje maïs? Opwarmen en er een hoopje van maken, naast de vissticks? Verwarring alom. Misschien zit maïs in blik daarom wel eens in het pakket van de Voedselbank: niemand weet wat je ermee moet doen. Nu niemand, Tante Dora wel hoor. Zij gebruikt mais in een gemengde salade, bij Mexicaanse gerechten en in haar tomaten- en bruine bonen-soep.  In de keuken van het Tante Dora maakt zij er vandaag een pittige groenteschotel mee, op smaak gebracht met geraspte komijnekaas. En dat proef je!

Dora mais komijnekaas 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • maïskorrels uit blik, totaal 500 gram uitlekgewicht
  • 250 gram cherrytomaten, snoeptomaten, of andere tomaten
  • 150 gram sjalotten of andere ui
  • 250 gram komijnekaas, jong of belegen
  • 100 gram gebraden kipfilet, ham of blokjes vega-gehakt
  • een eetlepel gehakte verse peterselie
  • vijf volle theelepels mosterd
  • zout en peper
  • olie

Bovendien heb je een middenmaat ovenschaal nodig.

Sjalotten

Maak de sjalotten schoon en snij ze fijn. Bak de ui zacht in olie, tot de stukjes glazig en een klein beetje bruin zijn. Zet de pan weg en laat de ui afkoelen. Rasp de komijnekaas op een grove rasp. Snij zo nodig het vlees in snippers, en hak de peterselie. Snij de tomaten in kleinere stukken, bijvoorbeeld door de cherrytomaten in vieren te verdelen, maar bewaar er een aantal voor de garnering. Stort de maïskorrels in een zeef of een vergiet, spoel de groente af onder een lopende kraan, en laat de korrels goed uitlekken (dat spoelen deed Tante vroeger, maar in de huidige blikjes zit eigenlijk geen vocht. Dus gebruikt Tante dit zo gelijk).

Doe de maïs, driekwart van de geraspte kaas, de eetlepel gehakte peterselie, de echte of namaak “vlees”stukjes, de gebakken ui, de stukjes tomaat, de mosterd, een snufje zout en flink wat peper in een mengkom, en schep de ingrediënten voorzichtig door elkaar. Voorzichtig, dan kneus je de tomatenstukjes en de maïs niet. Vet de bakvorm in met wat olie en doe het mengsel erin. Strijk de bovenkant glas met een lepel, en verdeel de resterende kaas er overheen. Snij de achtergehouden tomaatjes in plakken, en leg die er als versiering bovenop.

Dora mais komijnekaas 2

Zet de schotel in een redelijk hete oven, en laat alles ongeveer 25 minuten bakken. De kaas moet gesmolten en een klein beetje bruin. Schep de ovenschotel op een bord, en leg er eventueel een berg sla bij. Je zult merken dat de kaas door de groente heen gesmolten is, en een heel bijzonder smaak aan het gerecht geeft. Je proeft echt de komijn, en de pit van de mosterd en de peper. En dat is niet verkeerd. Omdat tante Dora komijnekaas weleens ‘pitjeskaas’ noemde, mag dit gerecht met recht ‘pittige maïs met pitjeskaas’ heten.

Dora mais komijnekaas 3

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...