PITTIGE OOSTERSE LINZENSOEP (KAN GOED VEGETARISCH WORDEN BEREID)

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Rode linzen zitten niet vaak in het pakket van de Voedselbank, maar als je eenmaal zo’n zak of pak in huis hebt, kun je onder toevoeging van simpele ingrediënten (van de Voedselbank gekregen, zelf gekocht of zelf gekweekt) heel veel verschillende gerechten maken. Vandaag gebruiken we rode linzen voor een pittige oosterse linzensoep. De soep kost bijna niets, ze is zeer smakelijk, vult goed, en er zit geen vlees in, als je dat niet wilt.

dora-oosterse-linzensoep-1

Voor vier royale kommen soep heb je nodig:

 • 250 gram rode splitlinzen
 • 250 gram tomaten
 • 150 gram ui
 • twee tenen knoflook
 • drie volle theelepels currypoeder of Hollandse kerrie
 • een volle theelepel gemberpoeder
 • een theelepel sambal
 • een theelepel mosterd
 • een liter bouillon, groentebouillon als je het vegetarisch wilt hebben, kippenbouillon als het niet-vegetarisch wordt, of een liter kokend water en twee bouillonblokjes
 • olie om in te bakken
 • eventueel wat zout en peper
 • voor de garnering: crème fraîche en verse kruiden zoals peterselie

Je hebt ook een pureerstaaf of een blender nodig.

Oké

Begin met het zoeken naar steentjes in de linzen. Meestal zijn de linzen oké, maar er zal maar een piepklein steentje tegen je vullingen kraken. Daarna was je ze in een kom. Ga daarmee door, tot het waswater min of meer helder blijft. We gebruiken rode splitlinzen, die je kunt vergelijken met de spliterwten waarmee we erwtensoep maken. De linzen zijn alleen veel sneller klaar. Giet het waswater van de linzen, zet ze apart en ga met de andere ingrediënten verder.

Snij de ui, de tomaat en de knoflook grof en zet klaar. Je kunt op een schoteltje ook alvast de kruiden klaarzetten: het currypoeder of de gewone Hollandse kerrie, het gemberpoeder, en de sambal en de mosterd voor de pit. Als je alles klaar hebt staan, kun je snel de ingrediënten één voor één in de pan doen, zonder aarzeling. Neem een braadpan of een soeppan, zet hem op het vuur en doe er een scheut olie in. Bak de uien tot ze een beetje kleur krijgen. Dan gaat de knoflook erbij, voor hooguit een halve minuut. Dan de kruiderij: geef de boel maar even een beetje warmte. En tenslotte de tomatenstukjes, kort daarop gevolgd door de gewassen linzen.

tomaat

Schep alles goed om, en voeg dan de bouillon of het water met de bouillonblokjes toe. Als je slim bent, voeg je de bouillon heet toe aan de groenten: dat scheelt kooktijd. Zet het vuur laag. Roer alles goed om, doe de deksel er half op, en laat de soep onder af en toe roeren langzaam gaar pruttelen. Dat duurt ten minste een half uur, maar je mag het ook gerust drie kwartier laten trekken.

Pureerstaaf

Neem de soep van het vuur en zet er de pureerstaaf in, of doe ‘m in de blender. Maak de soep maar zo fijn mogelijk. Je krijgt dan een zachte, maar nog enigszins grove structuur. Proef of het zout en pittig genoeg is, en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Dien de oosterse linzensoep op in kommen. Doe er een flinke lepel crème fraîche bovenop, en garneer met fijngehakte kruiden zoals peterselie of met koriander, als je dat nog een beetje fatsoenlijk in je kruidentuintje hebt staan.

dora-oosterse-linzensoep-2

Deze soep is zo stevig, dat je wel van een maaltijdsoep kunt spreken. Met wat sla vooraf heb je een complete maaltijd. Waarschijnlijk moet je de rode linzen apart kopen (bijvoorbeeld goedkoop in een toko), maar wij maakten deze soep onder andere met tomaten van de eigen tomatenstruik. Dat scheelt al. En een uitje en wat bouillon zal je de kop ook niet kosten. Als je een beetje zuinig inkoopt of zelf plukt, hoeft deze soep voor vier niet meer te kosten dan anderhalf tot twee euro, als je alles zelf moet betalen. Bewaar de overgebleven linzen. Je kunt er ook een prima curry van maken, voor bij de rijst. Misschien een volgende keer, als Voedselbankrecept van tante Dora?

LEES MEER:   Waarom is soep zo’n goede maaltijdkeuze? Nou, daarom:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/waarom-soep-zo-spaarzaam-en-goed-is/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...