PITTIGE SPAANSE TUINBONEN (ook met of zonder vlees lekker te maken)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Kortgeleden zaten er onder andere tuinbonen uit een potje, en plakjes chorizo in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Je kunt de tuinbonen opwarmen en naast de piepers en de slavink scheppen, niks mis mee. En de chorizo is een prima broodbeleg, zeker. Maar als je de twee nu eens combineert, en er allerlei pittige dingen aan toevoegt, dan krijg je ineens iets heel anders. Wij noemen deze creatie ‘Spaanse tuinbonen’, en we gaan je stap voor stap uitleggen hoe je deze smakelijke en gezonde maaltijd kunt klaarmaken.

dora-spaanse-tuinbonen-1

Voor vier porties heb je nodig:

 • twee potjes tuinbonen van 330 gram (215 gram uitlekgewicht per pot)
 • 75 gram chorizo, of een andere pittige worst, zoals salami
 • 150 gram ui of sjalotten
 • twee tomaten, samen ongeveer 150 gram
 • een teentje knoflook
 • een theelepel chili con carne-kruiden
 • een mespuntje (!) chili
 • twee theelepels paprikapoeder
 • een halve theelepel tijm
 • zout en peper
 • olie om in te bakken

Spaans temperament

We beginnen ermee om alles voor te bereiden en klaar te zetten, want de bereiding zelf gaat snel. Snij de uien in reepjes, de tomaten in blokjes en hak de knoflook fijn. Doe de kruiden op een schoteltje, samen met een snufje zout en een beetje gemalen peper. Wees voorzichtig met de peper en zeker met de chili, maar ook niet té zuinig: je wilt immers een beetje Spaans temperament in je eten!

Als je de beschikking hebt over chorizo, dan neem je chorizo: Spaanser kan het niet. Je kunt plakjes vleeswaar gebruiken, of chorizo aan een stukje, dat je zelf in plakjes of kleine blokjes snijdt. Wij gebruikten zelf een kontje fuet, een soort droge worst, die we nog in onze koelkast hadden liggen. We sneden de worst in dunne plakken. Doe de tuinbonen in een vergiet, en spoel ze even af onder de kraan. Laat ze goed uitlekken.

tuinbonen

Zet een hapjespan of een koekenpan op een niet te hoge vlam, en doe er een goede scheut olie in. Als de olie heet is (maar niet té) dan doe je er de in reepjes gesneden ui bij. Roer regelmatig om, tot de ui een heel klein beetje bruin begint te worden. Dan gaat het fijngehakte teentje knoflook erin. Schep om, en voeg dan de kruiden toe. Laat kruiden en knoflook een half minuutje meebakken. Dan gaan de tomaten in de pan. Zet het vuur daarna lager, en laat de groente even een minuutje of twee stoven. Niet te lang, dan blijven de tomaatblokjes heel.

Pittigheid

Tot slot plof je de bonen erbij, en helemaal op het laatst de plakjes worst. Warm alles goed door, en proef even of er genoeg smaak aan zit. Voeg desnoods wat meer zout of pittigheid toe. Je zult zien dat je Spaanse tuinbonen er heel kleurig uitzien, en ze smaken ook heel kleurrijk. Echt een beetje exotisch, onder andere door de worst of chorizo, en de kruiderij. Je kunt er eventueel nog wat verse kruiden overheen strooien, zoals peterselie, en het gerecht serveren.

Natuurlijk kan je dit eten vegetarisch met net zoveel pit ook zonder chorizo klaarmaken. Bak dan een half Spaans pepertje mee en voeg wat gerookte paprikapoeder toe. Voeg op het laatst eventueel wat olijven (zwart, zonder pit in schijfjes) toe.

Als je er wat sla bij geeft, dan heb je in één klap je broodnodige dagelijkse dosis groente op je bord. Een gezond en lekker gerecht, dat weinig kost, ook als je alles zelf moet betalen. Dan ben je al voor iets meer dan drie euro klaar, voor vier porties.

dora-spaanse-tuinbonen-2

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *