PITTIGE SURIMI KRABSTICKS MET ROZE MAYO

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag doen we iets geks met surimisticks. Het resultaat is wel serieus lekker. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Kom op: we gaan vandaag wat geks doen! Het is zo’n beetje paasvakantie en dan krijg je vanzelf de lente in je bol. Bovendien zijn de kinderen thuis, en die lusten vast wel wat geks. Zoals pittige surimi krabsticks met roze mayo. Eigenlijk zoiets als vissticks, maar dan spannender, krabbiger en gewoon weer eens wat anders. Is dat gezond? Ja, want surimi is gewoon witvis (vaak koolvis), en gezonde vis moet je elke week een keer eten, zeggen de experts. Van de paprika, de komkommer en de lente-uitjes die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zitten, kun je bovendien een gezonde, verse salade maken. Voordat je het weet heb je gewoon een heel maal aan deze krabsticks.

Voor vier porties van drie stuks elk heb je nodig:

• twaalf surimisticks

• twee eieren

• een volle eetlepel mayonaise en een volle eetlepel tomatenketchup (of meer, als je wilt)

• paneermeel

• een theelepel curry- of kerriepoeder

• een mespuntje (!) chilipoeder

• een snuf zout en eventueel nog wat peper

• olie om in te bakken

Surimi is nagemaakte krab. Echt krabvlees is duur, maar de namaak is goedkoop. Met wat hulpstoffen smaakt het bijna net zoals krab, het heeft dezelfde draderige structuur (als je de stick uit elkaar pulkt), en de rode kleur van gekookte krab wordt met wat bietenkleurstof op de buitenkant gepenseeld. Lekker in een salade, of als visbijlage in een roerbakschotel bijvoorbeeld. Nogmaals: surimi is niet duur. Je hebt voor om en nabij een euro tussen de tien en twintig stuks.

Roze

Begin met de roze mayonaise. Niet moeilijk: meng gelijke delen mayonaise en tomatenketchup. Goed klutsen, tot alles egaal roze is. Als je het culinair wilt maken, kun je er ook nog gehakte, verse peterselie doorroeren. Zet de roze mayo alvast klaar.

Pulk het plastic jasje van de surimisticks. Kluts het ei met het currypoeder of kerrie, het ietsiepietsie (!) mespuntje chilipoeder, en eventueel wat zout en peper in een diep bord. Er zijn mensen die de kruiderij gewoonlijk door het ei mengen, je hebt mensen die de kruiden door het paneermeel scheppen, en je hebt mensen die allebei doen. Kijk maar tot welke groep mensen jij behoort.

Zwemmen

Vul een ander diep bord met een laagje paneermeel. Zo, je bent bijna klaar met de voorbereidingen. Verhit in een koekenpan een bodempje olie. Wees niet te zuinig met de olie, want paneer moet zwemmen. Als de olie heet is, wentel je de eerste stick door het geklutste ei. Vervolgens rol je de boel door het paneermeel, zodat de krabstick goed bedekt is. Herhaal de procedure nog een keer. Zo krijgt de stick een extra stevige korst.

Doe de gepaneerde surimisticks één voor één in de pan. Met een beetje geluk kunnen ze er allemaal in. Draai de sticks regelmatig om, en laat het paneerlaagje goudbruin worden. De surimisticks hoeven niet te garen, want ze zijn al gaar. Maar het is wel fijn als ze even doorwarmen. Als je wilt, kun je de sticks ook frituren, maar pas dan wel op met verbranden.

Klaar! Je kunt deze pittige surimi krabsticks serveren op een broodje met een bedje sla, bedropen met de roze mayo. Of je kunt ze als onderdeel van een maal serveren, met frietjes en sla bijvoorbeeld. Ja, de korst smaakt naar curry. Lekker toch? Deze traktatie kost bijna niets, als je alles zelf betalen moet. Voor vier porties ben je amper anderhalve euro kwijt, als je slim inkoopt.

LEES MEER: Nog een recept met surimi:

SURIMI  KRABSALADE

Dit vind je misschien ook leuk...